Trump sa plánuje stretnúť s Putinom. Témou ich rozhovoru budú preteky v zbrojení

21.03.2018 | 14:03
  0

Americký prezident Donald Trump povedal, že v blízkej budúcnost sa stretne so svojim ruským náprotivkom Vladimírom Putinom, aby spoločne diskutovali o pretekoch v zbrojení, ktoré sa podľa šéfa Bieleho domu vymkli spod kontroly. Ruskému prezidentovi taktiež zagratuloval k jeho volebnému víťazstvu.

„Stretneme sa v nie príliš vzdialenej budúcnosti, aby sme prerokovali preteky v zbrojení, ktoré sa dostali mimo kontroly," povedal Trump o obsahu telefonického hovoru s Putinom, ktorý sa uskutočnil 20. marca.

Pri tejto príležitosti však opätovne potvrdil svoj záväzok udržať vojenské výdavky Spojených štátov na terajšej úrovni. „Zostaneme silnejšími ako ktorýkoľvek iný národ na svete. Nikdy nedovolíme, aby sa niekto priblížil k tomu, čím disponujeme my,“ dodal americký prezident.

Témou stretnutia oboch prezidentov by mala byť aj Ukrajina a situácia na Kórejskom polostrove.

USA vynakladajú v súčasnosti na svoju armádu približne 700 miliárd amerických dolárov, čo je viac než ktorákoľvek iná krajina na svete. Približne 640 miliárd dolárov ide na zbrane a personál a 60 miliárd dolárov na vojny v Afganistane, Iraku, Sýrii a v iných štátoch.

Vladimír Putin v pondelok vyhlásil, že Rusko sa nezúčastní nových pretekov v zbrojení, ale svoju pozornosť zameria predovšetkým na posilnenie obranných schopností krajiny. Začiatkom marca šéf Kremľa povedal, že preteky v zbrojení odštartovali, keď Washington vycúval zo zmluvy o protiraketovej obrane.

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti