Trump priznal, že jeho syn chcel od Rusov informácie o Clintonovej

06.08.2018 | 12:01
  0
Americký prezident upozornil, že získavanie informácií o súperovi je bežná prax.

Americký prezident Donald Trump priznal, že jeho syn sa v júni 2016 v New Yorku stretol s ruskou právničkou blízkou Kremľu Nataliou Veselnickou preto, aby získal informácie o jeho súperke vo voľbách Hillary Clintonovej. Téma stretnutia je kľúčová pre vyšetrovanie ruského vplyvu na americké prezidentské voľby, v ktorých v roku 2016 Trump nad Clintonovou zvíťazil.

"Cieľom stretnutia bolo získať informácie o súperovi, úplne legálne, ako je v politike bežnou praxou. Nikam to však neviedlo," napísal šéf Bieleho domu v nedeľu na twitteri s tým, že o stretnutí svojho syna s ruskou advokátkou vopred nevedel. Ide o zatiaľ najotvorenejšie vyjadrenie prezidenta k téme schôdzky, napísala agentúra Reuters.

Trumpov tím poskytol v minulosti o schôdzke rozporuplné tvrdenia. Keď denník The New York Times prvýkrát v júli 2017 informáciu o stretnutí zverejnil, uviedol Trump junior vo vyhlásení, že témou rokovania s Veselnickou bol zrušený program adopcie ruských detí americkými občanmi. Vyhlásenie Trumpovi mladšiemu vtedy nadiktoval jeho otec.

Prezidentov syn však následne pripustil, že na schôdzku s Veselnickou pristúpil po prísľube kompromitujúcich informácií na Trumpovu demokratickú protikandidátku vo voľbách.

Stretnutia v newyorskej Trump Tower sa tiež zúčastnil prezidentov zať Jared Kushner a vtedajší šéf Trumpovej volebnej kampane Paul Manafort. Z ruskej strany bol okrem iného prítomný lobista Rinat Achmetšin, bývalý armádny dôstojník pôsobiaci údajne kedysi v sovietskej špionáži.

Možný ruský vplyv na posledné americké prezidentské voľby preveruje tím zvláštneho vyšetrovateľa FBI Roberta Muellera. Rusko opakovane poprelo obvinenia zo zasahovania do volieb v novembri 2016 a Trump vyšetrovanie vedené Muellerom označuje za hon na čarodejnice.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti