Trump ponúkol Rúhánímu stretnutie. Irán mu odkázal, aby sa najprv vrátil k podpore jadrovej dohody

31.07.2018 | 15:15
  0
Šéf Bieleho domu poukázal na prínos svojich nedávnych schôdzok so severokórejským lídrom a ruským prezidentom.

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že by sa "určite stretol" s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, ak by s tým iránsky líder súhlasil. Trump by tak podľa vlastných slov urobil bez stanovenia akýchkoľvek "predbežných podmienok".


Šéf Bieleho domu uviedol na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Giuseppem Contem, že verí na stretnutia, a poukázal na prínos svojich nedávnych schôdzok so severokórejským vodcom Kim Čong-unom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.


Trump tiež varoval, že Iránu nesmie byť nikdy dovolené vlastniť jadrové zbrane.


Agentúra AP pripomína, že prezident USA sa v minulých týždňoch zameral na iránsku hrozbu a došlo aj k vzájomnej slovnej prestrelke medzi Washingtonom a Teheránom.

V jej pozadí je jednostranné odstúpenie Spojených štátov od kľúčovej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, o ktorom Trump rozhodol v máji tohto roka.

Najprv podporte jadrovú dohodu

Spojené štáty by sa mali vrátiť k medzinárodnej jadrovej dohode s Iránom, ak chcú s Teheránom rokovať. Podľa agentúry Reuters to povedal poradca iránskeho prezidenta Hasana Rúháního Hamíd Abútálebí. Reagoval tak na pondelkové vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že sa nebráni stretnutiu s iránskym prezidentom.

„Rešpektovanie práv iránskeho národa, menej nepriateľstva a návrat k jadrovej dohode, sú kroky, ktoré môže prijať na vydláždenie hrboľatej cesty k rozhovorom medzi Iránom a Amerikou,“ citovala agentúra Reuters Abútálebího.

Trump v pondelok povedal, že by sa nebránil stretnutiu so svojím iránskym náprotivkom bez akýkoľvek podmienok, a to s cieľom zlepšiť vzťahy oboch štátov po tom, čo USA vypovedali v máji účasť v medzinárodnej jadrovej dohode s Iránom.

Na základe dohody z roku 2015 Teherán výmenou za odstránenie časti medzinárodných sankcií obmedzil svoj jadrový program a zaviazal sa, že sa nepokúsi vyrobiť jadrové zbrane. V nadchádzajúcich dňoch sa USA chystajú proti Iránu opäť zaviesť sankcie, napriek nesúhlasu ďalších signatárov dohody, teda Británie, Francúzska , Číny, Ruska a Nemecka.

Zdroj: hnonline.sk / ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti