Trump: Ministerstvo spravodlivosti je súčasťou sprisahania temného štátu

03.01.2018 | 12:06
  0
Šéfovi Bieleho domu dochádza trpezlivosť ohľadne nekonania amerických justičných orgánov.

Americký prezident Donald Trump vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter vyzval na uväznenie Humy Abedinovej za to, že na riešenie vládnych záležitostí používala nezabezpečený súkromný e-mailový účet. Pri tejto príležitosti naliehal na ministerstvo spravodlivosti, ktoré je podľa neho pod vplyvom tzv. temného štátu, aby začalo vo veci konať.

„Podvodnícka vrchná poradkyňa Hillary Clintonovej, Huma Abedinová, bola obvinená z porušenia základných bezpečnostných protokolov. Utajované heslá dala do rúk zahraničných agentov. Spomínate si na obrázky námorníkov v ponorke? Uväzniť! Ministerstvo spravodlivosti temného štátu už musí konať. Rovnako aj v prípade Comeyho a ďalších,“ napísal šéf Bieleho domu. Odkázal tak na bývalého riaditeľa FBI a incident, v dôsledku ktorého bol v roku 2016 potrestaný americký námorník. Vojak Kristian Saucier zdieľal v roku 2009 fotografie z vnútra jadrovej ponorky USS Alexandria.

Prezidentova poznámka prišla po tom, ako konzervatívny spravodajský portál Daily Caller vo svojom pondelkovom článku obvinil Abedinovú z toho, že si v roku 2009 vládne prístupové heslá odoslala na svoj súkromný e-mailový účet spoločnosti Yahoo. Ten bol v rokoch 2013 a 2014 terčom masívnych hackerských útokov.

Huma Abedinová bola medzi rokmi 2009 a 2013 zástupkyňou šéfa kancelárie vtedajšej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej. Počas výkonu svojej práce, kde prichádzala do styku s dôvernými informáciami využívala nezabezpečený súkromný e-mail. Upozornil na to portál Daily Caller po analýze jej 2 800 e-mailov. Tie boli zverejnené minulý týždeň v rámci súdneho prípadu, ktorý iniciovala mimovládna organizácia Judicial Watch.

Minulý rok spoločnosť Yahoo potvrdila, že tri miliardy účtov boli v roku 2013 zasiahnuté veľkým hackerským útokom. Americká FBI obvinila v tejto súvislosti štyri osoby vrátane dvoch agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

V rámci vyšetrovania ohľadne údajnej Trumpovej spolupráce s Ruskom, šéf Bieleho domu načrtol, že tzv. temný resp. skrytý štát svojim vplyvom v bezpečnostných zložkách podkopáva výkon jeho funkcie.

Prezident Spojených štátov v máji minulého roku odvolal z funkcie riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho. Vo svojom odôvodnení uviedol, že Comey nevykonával svoju prácu dobre. Šéf FBI viedol vyšetrovanie ohľadne údajných stykov medzi Trumpovými poradcami a ruskými predstaviteľmi.

Zdroj: rt.com




Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti