Trump: Mám právo diskutovať s Ruskom o terorizme

17.05.2017 | 18:43
  0
Americký prezident Donald Trump na stretnutí s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom dňa 10. mája povedal , že s Ruskom chce diskutovať o otázkach bezpečnosti letovej prevádzky až po terorizmus.

Denník Washington Post ho v tejto súvislosti obvinil z odhalenia utajovaných informácií ruským predstaviteľom.

Na sociálnej sieti Twitter 16. mája, šéf Bieleho domu vo svojej reakcii napísal, že má “absolútne právo” o týchto témach s Moskvou diskutovať. Podľa jeho vyjadrenia “fakty”, o ktorých sa na schôdzke debatovalo, zahŕňajú informácie od terorizmu až po bezpečnosť letovej prevádzky. Trump na Twitteri poznamenal, že od Ruska chce, aby “výrazne posilnilo svoj boj” proti tzv. islamskému štátu.

Denník Washington Post predtým vo svojom článku prezidenta obvinil z odhalenia vysoko utajovaných informácií ruským úradníkom. Obvinenia boli neskôr vyvrátené viacerými úradníkmi Bieleho domu vrátane poradcu pre národnú bezpečnosť H.R. McMastera.

Článok citoval neoverené zdroje, ako aj nemenovaných bývalých a súčasných predstaviteľov. Noviny v ňom tvrdili, že Trump počas stretnutia 10. mája, odhalil v súvislosti s islamským štátom “kódované slová”. Tieto informácie boli údajne odhalené ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi a ruskému veľvyslancovi v Spojených štátoch Sergejovi Kisľakovi.

V materiáli denníka Washington Post sa píše, že uvedené informácie “americkej strany, prostredníctvom zdieľania spravodajských informácií”, nie je autorizované zdieľať  s Ruskom, americkými spojencami, ale ani s väčšinou americkej vlády.

Trump a jeho spolupracovníc, sú opakovane obviňovaní z toho, že majú vzťahy s Ruskom, čo Biely dom opakovane popiera. Vyšetrovacia komisia amerického Senátu v súčasnosti tieto údajné väzby skúma. Kritici amerického prezidenta navyše požadujú nezávislé vyšetrovanie údajnej komunikácie medzi Moskvou a Trumpovým volebným tímom počas volieb v roku 2016.

Prezident Spojených štátov na základe odporúčania ministra spravodlivosti odvolal 9. mája z funkcie riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho. Priznal tiež, že “táto ruská záležitosť”, hrala svoju rolu v jeho rozhodnutí. Šéf FBI viedol vyšetrovanie ohľadne stykov medzi Trumpovými poradcami a ruskými predstaviteľmi. Na senátnom výborom o údajnom zasahovaní Moskvy v amerických voľbách, označil Comey Rusko za “najväčšou hrozbou akéhokoľvek národa na Zemi”.

Biely dom sa vzápätí od vyhlásenia Comeyho dištancoval a vyhlásil,  že ide o “pohľad FBI”.

Zdroj: rt.com

Preklad: narodnenoviny.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti