'Trump je biely odpad a preto nie je môj prezident!'

18.01.2017 | 09:56
  0
Pomôžu americkí motorkári udržať pokojný priebeh Trumpovej inaugurácie?

Stretám v poslednej dobe veľa Američanov-demokratov a liberálov, ktorí vyhlasujú citujem: Trump je biely odpad a preto nie je môj prezident! Tiež: odídem žiť do Kanady, alebo medzi Hispáncov! Vtedy ma napadne vždy otázka: "Dodnes ste hispáncami pohŕdali celé storočia a dnes sú zrazu lepší, ako vy?" Neverím vlastným ušiam. Najzaujímavejšie je, že toto nechutné rasistické heslo, vykrikujú práve bieli ľudia. Je to v princípe rovnaká skupina ľudí, ako napríklad odporcovia Kotlebu na Slovensku, ktorí sa  bránia pozitívnym celospoločenským zmenám. Pritom sú to práve európski sociálni demokrati, ktorí ešte pred pár mesiacmi neprotestovali, keď svetová verejnosť upozorňovala na kreovanie "nového svetového poriadku" podľa Sorosovcov, Clintonovcov, Bushovcov a iných.
Vychádza z toho jediné. Americká-rovnako ako slovenská verejnosť, je vnútornou propagandou rozložená v základoch. Ľudia sa stratili vo vlastnom svete a zapríčinili to politici. My len znášame následky. Hlavne preto vznikajú vlny odporu v štátoch, v ktorých vládli dlhodobo ľavicovo zmýšľajúci politici. Na Slovensku je v súčastnosti hnutím odporu proti  propagandistickému typu politiky západného typu Kotleba, v Maďarsku Jobbik a v USA sú to republikáni. Všetkým však ide o jediné. Vrátiť sa k politike rozumu, pred politikou populizmu.

Stabilizovať v USA štátnosť a postaviť sa proti spoločenským štváčom (v USA je najnovším trendom demokratov platiť profesionálnych protestujúcich), sa rozhodli motorkári, ktorí sú v Spojených štátoch, veľmi silnou spoločenskou komunitou. Medzi najvýznamnejšie motorkárske organizácie patrí  "Bandidos, Comancheros, Vagos, Hells Angels, Out laws, Warlocks, Rebels, Mongols a stovky ďalších, menších skupín. Je to zaujímavý spoločensky jav, že tieto skupiny-obvykle bojujúce medzi sebou, sa idú spojiť, aby podporili Trumpa pri inaugurácií, kde už vopred ohlásili demonštrácie prívrženci menšín, ako je LGBT, ale vlastne všetkých ktorí majú pocit, že sú utláčaní a že demokracia v USA je na ústupe.

leftChris Cox, ktorý je momentálne najvplyvnejším mužom vo svete "American bikers" verejne vyhlásil, že na Trumpovu inauguráciu prídu tisícky motorkárov, ktorí vytvoria živú reťaz okolo inauguračného priestoru a hermeticky tento priestor uzavrú pred štrajkujúcimi homosexuálmi a lesbami. Situácia okolo nového prezidenta je teda v USA veľmi zaujímavá a vyvoláva viacero spoločenských otázok. Napríklad, "prečo ľudia tvoriaci strednú vrstvu v Spojených štátoch sú nazývaní napr. homosexuálmi a lesbami, ako "White trash?" Znamená to, že ničím nepostihnutý človek vo vlastnom svete, bude musieť bojovať o svoje postavenie v spoločnosti s homosexuálmi a lesbami? Pýtam sa, lebo podľa posledných zistení sa "veľkohubo" ohlasovaný masový odliv Trumpovych odporcov za "lepším životom" do Latinskej Ameriky, či Kanady nekoná. Asi preto, že v cudzine na Američanov-ako emigrantov, nikto s otvorenou náručou rozhodne nečaká.

Otázne tiež je, pred kým Trumpa na inaugurácií prídu motorkári brániť, keďže veľa jeho odporcov je tiež v radoch polície a ostatných bezpečnostných zložiek. Americká FBI má z inaugurácie teda rozhodne ťažkú hlavu.

rightStarostka Washingtonu Muriel Bowser oznámila, že na Trumpovu inauguráciu vyčlenila tridsať miliónov dolárov, čo je na túto akciu štandardná čiastka. Dobrovoľné dary obyčajných ľudí, ktoré na inauguráciu prezidenta v USA vyberá Inauguračný výbor však na Trumpovu podporu vyzbieral viac ako deväťdesiat miliónov dolárov, čo je o štyridsať miliónov viacej, ako to bolo v prípade Obamu.

Prekvapivé na tom je, že finančná podpora politikov v USA sa teší verejnej podpore, čo je na Slovensku takmer nepredstaviteľné. V Amerike je však bežné, že ľudia prispievajú na spoločenský život politikov. Úplne bežné v poslednom čase tiež je, že ľudia v Amerike značne podporujú napríklad aj alternatívne médiá, čo je na Slovensku zatiaľ naozaj v plienkach, keďže spoločensky dôležité projekty informovanosti ledva prežívajú a často nemajú na základné veci. Niet sa teda čomu čudovať, že niektoré kvalitné projekty, ako napr. INTV, sa na Slovensku podarilo odporcom pravdy zničiť.

"Zúrivú vojnu" pokojnému priebehu inaugurácie vyhlásili Americké médiá ako napr. CNN a Fox News hneď potom, ako Donald Trump označil spravodajský kanál CNN za "Fake news" (falošné správy), ktoré už týždeň nerobia nič iné, len sa vysmievajú z tejto najvýznamnejšej štátnej ceremónii. Priestor za posledné dni dostali v amerických médiách už hádam všetci Trumpovi odporcovia. Štvavá politika proti reálnej demokracii, je teda v USA, v plnom prúde a nenávisť v spoločnosti vrie ako "voda v tlakovom hrnci!"

V ústraní nezostala ani samotná porazená kandidátka Hillary Clinton, ktorá zorganizovala vo Washingtone celo-americký protest žien len jeden deň po inaugurácii Trumpa s tým, že vyzýva americké ženy, aby pricestovali do Washingtonu už v deň inaugurácie. Kalkuluje teda s možnosťou, že k LGBT komunite sa pridajú na inaugurácii aj feministky. Inauguračný priestor bude teda "praskať vo švíkoch," ľuďmi  ako sú motorkári, LGBT komunita a feministky. Kde budú stáť obyčajní, ničím nezaťažení ľudia? Je v tomto svete pre nás ešte priestor?

Katalin Tara


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti