Trump ignoroval varovania. Uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

07.12.2017 | 12:38
  0
Rozhodnutie amerického prezidenta kritizovali Európska únia, pápež, ale aj kresťanskí a moslimskí predstavitelia v Jeruzaleme.

Donald Trump oficiálne oznámil, že uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, kam chce aj presťahovať americké veľvyslanectvo. Americký prezident pripustil, že tento krok spôsobí nesúhlas, avšak podľa jeho názoru to napomôže vyriešiť arabsko-izraelský konflikt.

„Dnes konečne uznávame, že Jeruzalem je hlavným mestom Izraela. Nejde o nič viac, než o priznanie reality,“ povedal Trump v o svojom prejave 6. decembra.

„Izrael je suverénny národ s právom, aké má každý iný suverénny národ - určiť svoje hlavné mesto. Priznanie tohto faktu, je nevyhnutnou podmienkou na dosiahnutie mieru,“ pokračoval ďalej americký prezident, ktorý pri tejto príležitosti nazval Izrael ako „jednu z najúspešnejších demokracií vo svete.“

Spojené štáty sa svojím rozhodnutím stali jedinou krajinou, ktorej diplomatická misia sa bude nachádzať  v meste, ktoré zostáva sporným územím.

Americký prezident odmietol varovania arabských štátov a Európy, ktorí upozornili, že rozhodnutie môže ohroziť už aj tak pozastavený mierový proces medzi Palestínou a Izraelom.

„Po viac ako dvoch desaťročiach odkladania nie sme bližšie k trvalej mierovej dohode medzi Izraelom a Palestínčanmi ... Naše problémy nemôžeme vyriešiť tým, že budeme opakovať neúspešné stratégie z minulosti,“ vysvetlil šéf Bieleho domu.

Trump však nevylúčil možnosť riešenia situácie v podobne dvoch štátov - Palestíny a Izraela.

„Spojené štáty by mohli podporiť riešenia situácie v rámci dvoch štátov, ak by s tým obe strany súhlasili. Vyzývam všetky strany, aby zachovali status quo na svätých miestach Jeruzalema vrátane chrámovej hory, známej tiež ako Haram al-Šaríf.“

Izraelský premiér sa v reakcii na rozhodnutie Trumpovi poďakoval a vyzval ostatné štáty, aby nasledovali Ameriku.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil, že tento krok bude slúžiť teroristom a nikdy neprinesie mier do regiónu.

Toto rozhodnutie odsúdili aj EÚ, pápež František, ako aj moslimskí a kresťanskí náboženskí lídri v samotnom meste Jeruzalem.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti