Trump chce začať samit s Putinom medzi štyrmi očami. Je to facka spojencom, tvrdí CNN

03.07.2018 | 14:24
  0
Ruský a americký prezident sa stretnú 16. júla v Helsinkách.

Donald Trump má v pláne začať svoju nadchádzajúcu schôdzku s Vladimírom Putinom rozhovorom medzi štyrmi očami za zatvorenými dverami. Oznámila to dnes televízia CNN s odkazom na osoby pripravujúce summit a rovnakú možnosť pripustil aj Kremeľ.

Prezidenti USA a Ruska sa stretnú 16. júla v Helsinkách.

Trump chce podľa americkej televízie demonštrovať svoje pohŕdanie diplomatickými konvenciami a zároveň okázalo ignorovať obavy amerických spojencov, že jeho schôdzka s Putinom odštartuje nepredvídateľný vývoj.

S Putinom bude rokovať len za účasti tlmočníkkov

S Putinom chce Trump rokovať na úvod summitu len v prítomnosti tlmočníkov bez širších delegácií, rovnako ako sa v júni v Singapure zhováral sám so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Možnosť rokovaní štátnikov v najužšej zostave dnes pripustil aj kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Stretnutie medzi štyrmi očami podľa neho Moskve "absolútne" vyhovuje.

"Putin sa cíti dobre v akomkoľvek prostredí, ktoré je pohodlné pre jeho partnerov. Nevylučujeme, že ak bude potvrdená predbežná dohoda, uskutoční sa na začiatku (summitu) stretnutie oboch prezidentov medzi štyrmi očami," povedal kremeľský hovorca.

Nič nezvyčajné, ale CNN sa to nepáči

Besedy štátnikov medzi štyrmi očami nie sú nezvyčajné, pripomína CNN. Stretnutie Trumpa s Putinom bez svedkov bude však "fackou kritikom vo Washingtone a v spojeneckých metropolách, ktorí sa stykov prezidentov USA a Ruska obávajú".

Terajší šéf Bieleho domu nedávno z ruskej anexie Krymu obvinil svojho predchodcu vo funkcii Baracka Obamu, nie Putina, a vyzval k návratu Ruska do skupiny najvyspelejších svetových ekonomík.

"Keď bude sedieť pri stole oproti Putinovi, ktorý je skúseným manipulátorom a vyjednávačom, nie je vylúčené, že veci sa vydajú zlým smerom," varovala bývalá Obamova poradkyňa Samantha Vinogradová.

Údajné obavy v Európe

V Európe navyše podľa CNN vládnu obavy, že v snahe zapôsobiť na ruského vodcu Trump v Bruseli na summite NATO, ktorý rusko-americkému vrcholnému stretnutie predchádza, zaujme ešte tvrdší postoj, než sa očakáva.

Okrem účasti na konferencii aliancie má americký prezident pred helsinskou schôdzkou v pláne aj návštevu Londýna. Tam sú vzhľadom k mrazivým vzťahom medzi Britániou a Ruskom obavy z helsinskej schôdzky obzvlášť veľké, tvrdí CNN.

Príprava samitu už vo fínskom hlavnom meste začala, oznamujú tamojšie médiá. Denník Iltalehti dnes špekuluje o mieste schôdzky, do úvahy údajne pripadá zámok Kenigstedt v meste Vantaa neďaleko Helsínk, hotel Hilton Helsinki Kalastajatorppa alebo prezidentský palác či rezidencia prezidenta Sauliho Niinistöa.

Zdroj: ČTK / cnn.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti