Tretia svetová vojna by mala za následok koniec civilizácie na Zemi, varoval Putin

07.06.2018 | 14:22
  0
Ruský prezident pri tejto príležitosti zdôraznil potrebu spolupráce medzi národmi.

Nová svetová vojna by mohla spôosobiť „koniec našej civilizácie“. Vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin počas televízneho dialógu s občanmi. Uvedomenie si tejto možnosti by podľa neho malo byť varovným prstom mocnostiam, aby sa vyhli možnosti globálneho konfliktu.

Putin ohľadne možného rizika pripomenul výrok známeho fyzika a držiteľa Nobelove ceny Alberta Einsteina, ktorý svojho času vyhlásil: „Neviem aké zbrane budú použité v tretej svetovej vojne, ale v štvrtej svetovej vojne sa bude bojovať palicami a kameňmi.“

Šéf Kremľa poznamenal, že „pochopenie, že svetová vojna by mohla predstavovať koniec modernej civilizácie“, by malo odradiť svet „od všetkých radikálnych a veľmi nebezpečných krokov, ktoré by mohli modernú civilizáciu ohroziť“.

V súvislosti s érou studenej vojny Putin uviedol, že bol to práve strach zo vzájomného zničenia, ktorý zabránil medzinárodným aktérom konať akékoľvek radikálne kroky a donútil ich, aby sa navzájom rešpektovali.

Ruský líder pri tejto príležitosti poukázal na nedávne kroky USA - najmä ich jednostranné odstúpenie od Zmluvy o obmedzení používania antibalistických rakiet, ktorú Moskva podpísala s Washingtonom. Tento krok označil za zjavný „pokus narušiť strategickú rovnováhu“. Odpoveďou Ruskej federácie na túto situáciu je vývoj najmodernejších zbrojných systémov, aby bola táto rovnováha udržaná.

Putin tiež uviedol, že sankcie a nekonečné obvinenia Západu proti Rusku sú kontraproduktívne a poškodzujú záujmy Západu a rovnako škodia aj Rusku. Západní predstavitelia sa podľa neho domievajú, že týmito krokmi zvrátia rozvoj v Rusku. Ako však upozornil, takáto politika je chybná.

„Nikto by nemal obmedzovať kohokoľvek, vrátane Ruska. Namiesto toho je potrebné rozvíjať konštruktívnu spoluprácu,“ vysvetlil prezident s tým, že z takéhoto prístupu budú mať prospech všetky strany. Dodal, že západné štáty si začínajú túto skutočnosť postupne uvedomovať.

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti