Trestať nosenie moslimských šatiek na verejnosti bude aj Dánsko

07.02.2018 | 11:19
  0
Nový návrh dánskeho vládneho kabinetu sa stretol s podporou naprieč celým politickým spektrom.

Dánska vláda oznámila, že plánuje pokutovať ľudí zahaľujúcich si tvár na verejnosti. V novom zákone sa navrhuje pokuta vo vyške 10-tisíc dánskych korún (1 660 dolárov) pre tých, ktorý opakovane porušili nariadenie.

Podobné návrhy - zákaz nosenia burky a nikábu - uplatnili viaceré európske štáty, vrátane Francúzska a Rakúska. Odporcovia moslimských šatiek tvrdia, že zahaľovanie žien je pre ne ponižujúce a v rozopre so západnými hodnotami.

„Je to nezlučiteľné s hodnotami dánskej spoločnosti, aby si na verejnosti zakrývali tvár,“ povedal minister spravodlivosti Soren Pape Poulsen, ktorý je zároveň predsedom dánskej konzervatívnej strany.

„Zákazom nakreslíme do piesku čiaru a ukážeme, že tu v Dánsku si navzájom prejavujeme dôveru a úctu tým, že sa stretávame navzájom tvárou v tvár," dodal Poulsen.

Návrh sa stretol s podporou naprieč celým politickým spektrom. Podporila ho napríklad krajne pravicová Dánska ľudová strana (DPP/Dansk Folkeparti), ale aj opoziční sociálni demokrati (Socialdemokratiet). Tí dokonca prišli s návrhom obmedziť príchody cudzincov pochádzajúcich mimo Európy.

„Chceme zaviesť obmedzenie počtu cudzincov z nezápadných štátov, ktorí by chceli prísť do Dánska,“ vyhlásila šéfka dánskych sociálnych demokratov Mette Frederiksenová.

„Chceme reformovať náš azylový systém tým, že zriadime prijímacie centrá mimo Európy a v budúcnosti utečenci nebudú môcť získať v Dánsku azyl mimo kvót stanovených Organizáciou Spojených národov,“ dodala politička.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti