Treba skoncovať s démonizáciou Ruska, apeloval nemecký prezident

16.04.2018 | 15:43
  0
Steinmeier zároveň vyzval Putina a Trumpa, aby sa dohodli na spoločnom postupe pri riešení situácie v Sýrii.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval na skoncovanie demonizácie Ruska a jeho obyvateľov. V tejto súvislosti dodal, že Nemecko by v rámci úsilia o znižovanie napätie malo urobiť viac, vzhľadom na jedinečný historický kontext jeho krajiny s Ruskom.

Steinmeier upozornil, že sobotňajšie letecké útoky pod vedením USA v Sýrii zvýšili riziko priamej konfrontácie medzi americkou a ruskou armádou.

„Sme v ďalšej etape eskalácie rusko-amerických vzťahov. Bez ohľadu na (ruského prezidenta Vladimíra) Putina nemôžeme vyhlásiť Rusko ako celok a jeho obyvateľov za nepriateľa. Naša história hovorí proti niečomu takému a v stávke ide teraz o veľa,“ povedal Steinmeier pre nemecký denník Bild.

Steinmeier sa dotkol aj kauzy Skripaľ, ktorú označil za „veľmi vážny incident“.

„Rýchlo narastajúce odcudzenie sa medzi Ruskom a Západom musí znepokojovať aj nás, s dôsledkami, ktoré ďaleko presahujú tento prípad. Prakticky teraz neexistuje žiadny základ pre dôveru,“ dodala hlava Spolkovej republiky Nemecko.

Prezident ohľadne konfliktu v Sýrii varoval, že politika krátkodobých záujmov zabránila skutočnému riešeniu situácie v krajine a dodal, že odcudzenie medzi Západom a Ruskom je „skutočnou výzvou pre zodpovednú politiku“.

„Samozrejme, že nemôžete to urobiť bez regionálnych susedov, ale všetko začína s USA a Ruskom. Putin a Trump to dlhujú svetu, aby v tomto smere urobili prvý krok,“ zdôraznil Steinmeier.

Zdroj: bild.de / rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti