Treba reagovať na americké obchodné sadzby a ukončiť protiruské sankcie, vyzval EÚ rakúsky vicekancelár

04.06.2018 | 15:41
  0
Heinz-Christian Strache tak reagoval na zavedenie amerického dovozného cla na európsku oceľ a hliník.

Nadišiel čas reagovať na obchodné sadzby amerického prezidenta Donalda Trumpa a zrušiť sankcie EÚ proti Rusku, povedal rakúsky vicekancelár Heinz-Christian Strache pred nadchádzajúcou návštevou prezidenta Vladimíra Putina vo Viedni.

„Prehodnotenie politiky protiruských sankcií je žiadúce, pretože tieto opatrenia poškodzujú národné hospodárstvo,“ povedal Strache rakúskym novinám Österreich.

„Vždy som varoval pred tým, aby Rusko skončilo v náručí Číny. Je najvyšší čas skoncovať s týmito poškodzujúcimi sankciami a normalizovať politické a ekonomické vzťahy s Ruskom,“ dodal.

Strache to uviedol v odpovedi na otázku, či by EÚ nemala zmeniť svoj prístup k Moskve vzhľadom na americké sadzby vzťahujúce sa na export európskej ocele a hliníku. Ich platnosť nadobudla účinnosť 1. júna. Šéf Bieleho domu argumentuje, že toto opatrenie chráni amerických výrobcov. Európska únie ho však považuje za neoprávnené a Washington obvinila z vedenia obchodnej vojny.

Strache je šéfom pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá je súčasťou vládnej koalície.

„Musí prísť reakcia zo strany EÚ, pretože v súčasnej situácii nie je spravodlivý obchod možný,“ doplnil predseda FPÖ. Rakúsky kancelár minulý týždeň taktiež kritizoval americké dovozné clá a Spojené štáty zároveň označil za nespoľahlivého obchodného partnera.

Štúdia zverejnená rakúskym ekonomickým výskumným inštitútom (WIFO) odhaduje, že export krajiny v dôsledku protiruských sankcií utrpel od roku 2014 škodu vo výške viac ako dve miliardy eur.

Vyjadrenia predsedu Slobodných prichádzajú pred utorkovou oficiálnou návštevou ruského prezidenta v Rakúsku.

Výzvu okamžite ukončiť reštrikcie voči Moskve zverejnili aj členovia budúcej vládnej koalície v Taliansku - antisystémové Hnutie piatich hviezd a euroskeptická Liga Severu.

Zdroj: rt.com / oe24.at


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti