Tlačová správa veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike

22.03.2018 | 16:10
  0
Komentár Informačného a tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí Ruska v súvislosti s vyhlásením Rady Európskej únie pre zahraničné veci zo dňa 19. marca 2018 k incidentu v Salisbury (Veľká Británia)

Rýchlosť, s akou členské štáty Európskej únie deklarovali, že domnienky britskej vlády o účasti Ruska na tragickom incidente v Salisbury berú "veľmi vážne", vyvoláva údiv.

Vyhlásenie Rady Európskej únie pre zahraničné veci zo dňa 19. marca t.r. venované tejto téme napriek pokusu o dodržanie akejsi vyváženosti vychádza z britskej verzie toho, čo sa odohralo, a v dôsledku toho nesie známky rovnakej špekulatívnosti a nepodloženosti stanovísk.

V dokumente nie je ani slovo o tom, že Veľká Británia nám neposkytla nijaké informácie o okolnostiach udalosti, odmietla návrh na spoločné vyšetrenie incidentu a súčinnosť na bilaterálnom základe v rámci Organizácie pre zákaz chemických zbraní alebo prostredníctvom tejto Organizácie ako celku, a zablokovala ruský návrh v Bezpečnostnej rade OSN, aby Predseda Bezpečnostnej rady prijal vyhlásenie vyzývajúce všetky strany k spolupráci za účelom zistenia skutočného stavu veci. Ministri zahraničných vecí EÚ pomlčali o tom, že Londýn s výsledkami "vyšetrovania" neoboznámil nielen svojich spojencov, ale ani členov britského parlamentu na čele s šéfom labouristickej strany J. Corbynom.

Rada Európskej únie ignoruje skutočnosť, že všetky chemické zbrane boli v Rusku zničené. Organizácia pre zákaz chemických zbraní to potvrdila v roku 2017. Treba to chápať ako nedôveru Európske únie a Veľkej Británie k tejto vysoko odbornej medzinárodnej organizácii? Nemáme čo "poskytnúť", ako to od nás požaduje EÚ, nijaká otravná látka novičok sa v Rusku nevyrába a neskladuje.

Európska únia by sa možno mala s takouto požiadavkou obrátiť na samotnú Veľkú Britániu a rad ďalších členských krajín, kde sa podľa všetkého podobné látky naďalej vyrábajú. Odporúčali by sme partnerom z Európskej únie, aby pre začiatok navštívili vládne laboratórium na výskum zbraní hromadného ničenia v britskom Porton Downe, ktoré je vzdialené od Salisbury len niekoľko kilometrov.

Okrem toho prv, než podporia Londýn v stupňovaní mediálnej hystérie okolo "kauzy so Skripaľom", by si členské štáty Európskej únie mali ozrejmiť motívy britských kolegov. Všade sa hovorí o tom, že v Londýne sú ochotní urobiť hocičo, len aby odpútali pozornosť Britov od neúspechov v rokovaní s Európskou úniou o podmienkach brexitu. Práve na to je dobrý rozruch okolo otravy dvoch našich krajanov, vyvolaný miestnymi médiami v duchu najlepších tradícií špiónománie.

Podľa všetkého v Londýne kalkulujú s tým, že s podporou (zatiaľ ešte) európskych partnerov bude ľahšie usmerniť tým správnym smerom rokovania počas nastávajúceho zasadnutia Európskej rady, ktoré sa bude konať 22. – 23. marca a podľa pôvodného plánu sa malo sústrediť práve na diskusiu o situácii v britsko-európskych rokovaniach.

Je nám ľúto, že Európska únia opomenula uvedené dôvody a očividné fakty a znovu sa raz dala uniesť pomýlenými úvahami o "eurosolidarite" a hromadou protiruských reflexov. Pochopiteľne, že taká situácia nerobí česť spoločnej zahraničnej politike Európskej únie.

Zdroj: Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti