Tisícky migrantov na Slovensko neprídu, reaguje polícia na text šíriaci sa na sociálnych sieťach

14.05.2018 | 13:52
  0
Postoj SR je voči povinným kvótam podľa stanoviska polície naďalej nemenný.

Polícia vyvracia tvrdenia šíriace sa na sociálnych sieťach, že prvého júla má na Slovensko prísť 11 000 migrantov.

Na sociálnej sieti v rámci kampane „Polícia proti hoaxom“ Policajný zbor konštatuje, že rozširované tvrdenie súvisí pravdepodobne s Marakéšskou deklaráciou.

„Tento dokument je politickou deklaráciou, ktorá zodpovedá predstavám vlády SR na partnerstvo zamerané na tento región. Nie je však právne záväzným dokumentom, z ktorého by vyplývali konkrétne záväzky pre SR. Priamo na mieste nemala SR osobné zastúpenie, zapojená bola do pripomienkovania textu deklarácie prostredníctvom nášho stáleho zastúpenia na pracovnej úrovni v Bruseli,“ uvádza polícia.

Postoj SR je voči povinným kvótam podľa stanoviska polície naďalej nemenný. „SR je súčasťou rôznych iných dokumentov, pretože téma migrácie sa dotýka nás všetkých. Nejde len o tému utečencov, ale aj Slovákov migrujúcich za prácou do zahraničia alebo napríklad srbských, ukrajinských a ďalších pracovníkov slovenských firiem,“ dodáva polícia.

Text, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach, uvádza: „Viete o tom, že sa má na Slovensko po 1. júli v rámci kvót premiestniť 11 tisíc migrantov, postupne budú zvážaní v noci lietadlami z Nemecka alebo po ceste cez Rakúsko, či Česko. Takéto informácie sa šíria v éteri a ľudia sa začínajú toho dosť obávať. Lebo 11 tisíc migrantov si privezie postupne na zlúčenie rodín aj veľké množstvo príbuzných. Tomu sa hovorí genocída, o 10 rokov bude na Slovensku pol milióna moslimov“.

Začiatkom nového roka polícia oznámila, že v rámci cyklu „Polícia proti hoaxom“ bude na sociálnych sieťach vyvracať nepravdy a konšpirácie. „Internet je výborný komunikačný nástroj, ktorý využíva aj Policajný zbor. Bohužiaľ sa však nájdu osoby, ktoré cez internet šíria nepravdivé a poplašné správy,“ uviedla vtedy polícia. V tejto súvislosti zároveň vyzvala na spoluprácu aj verejnosť. „Pretože, ako sa hovorí, dôveruj, ale preveruj,“ zdôraznil Policajný zbor.

Zdroj: SITA

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti