Tillerson kritizoval Rusko, že pomohlo Asadovi v boji proti teroristom

29.11.2017 | 12:35
  0
Spojené štáty si nemyslia, že nadišiel čas spolupracovať s Moskvou.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v prejave vo washingtonskom Centre Woodrowa Wilsona obvinil Rusko z využívania jadrových zbraní na vytvorenie novej post-sovietskej globálnej rovnováhy a z oživovania hrozieb z časov studenej vojny. Ako dodal, na spoluprácu Spojených štátov s Ruskom v rámci boja proti terorizmu ešte nedozrel čas.

Šéf americkej diplomacie uviedol, že Rusko používa svoj jadrový arzenál na to, aby "silou vnútil svojou vôľu iným". Jedným z príkladov bola podľa neho "invázia" Gruzínska v roku 2008 a pripojenie Krymu k Ruskej federácii v roku 2014.

"Bezprostredné hrozby, ktorým počas 70-ročného obdobie čelili všetci sa na konci studenej vojny začali zmenšovať. Teraz si však začíname uvedomovať, že tomu tak nie je," povedal Tillerson.

Rusko podrobil kritike aj za to, že pomohlo sýrskej vláde v boji proti islamskému štátu, al-Kájde a ďalším teroristickým skupinám. Napriek tomu však priznal, že Washington a Moskva spolupracujú na porážke tzv. islamského štátu.

"Pokiaľ ide o Rusko, existujú oblasti vzájomnej spolupráce. V Sýrii spolupracujeme tvrdo na tom, aby sme porazili islamský štát," dodal najvyšší predstaviteľ americkej diplomacie.

Upozornil tiež, že Ruská federácia je v boji proti terorizmu ochotná spolupracovať s USA, ale vláda amerického prezidenta Donalda Trump odmietla pokračovať v presadzovaní tejto možnosti.

"Existuje veľa oblastí spolupráce s Ruskom a oni majú tiež mnoho svojich tém na ktorých by radi s nami spolupracovali. Nemyslíme si však, že nadišiel čas to urobiť," vysvetlil politik.

Jedným z príkladov, kde by obe veľmoci mohli kooperovať, je podľa neho Afganistan. "Ešte sme neprišli na to, čo konkrétne by to malo byť, ale zhovárame sa o tom," doplnil minister.

Počas prezidentskej kampane v roku 2016 Tillerson kritizoval účasť Spojených štátov v Afganistane. V utorok však vyzval spojencov USA a NATO, aby svojou prítomnosťou v krajine splnili svoj záväzok.


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti