Tillerson: Asad musí byť súčasťou mierových rozhovorov o budúcnosti Sýrie

07.12.2017 | 13:21
  0
Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzdvihol dôležitosť toho, aby bol sýrsky prezident Bašár Asad súčasťou rozhovorov o budúcnosti Sýrie.

Šéf americkej diplomacie dodal, že Washington už požiadal Moskvu napomôcť v udržaní účasti sýrskej vlády na ženevských rokovaniach.

„Rusom sme povedali, že je dôležité, aby sýrsky režim zasadol za stôl a bol súčasťou týchto rokovaní a vzájomnej diskusie. Pokiaľ je Bašár Asad lídrom režimu, je dôležité, aby sa priamo zúčastňoval na týchto rokovaniach,“ oznámil RexTillerson 6. decembra v bruselskom sídle NATO.

Americký predstaviteľ zároveň uviedol, že obyvatelia Sýrie by mali dostať príležitosť vyjadriť svoj názor na budúcnosť Sýriu. „Nechali sme to na Rusov, aby ich dostali k stolu,“ dodal minister.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v utorok vyhlásil, že organizácia je pripravená rokovať so zástupcami sýrskeho prezidenta. Delegácia Bašára Asada bola pozvaná do Ženevy, aby sa zúčastnila ďalšieho kola mierových rozhovorov. Sýrsky veľvyslanec v Ženeve túto informáciu potvrdil a dodal, že Damask už pozvánku „študuje“.

Minulý týždeň predstavitelia sýrskej vlády odišli z posledného kola rozhovorov, keď obvinili delegáciu predstaviteľov opozície z toho, že odmietajú Asadovu úlohu v povojnovom politickom usporiadaní krajiny. Sýrsky vládny vyjednávač Bašár Džaafari tento postoj označil ako „provokáciu a nezodpovednosť“. Vyjadril tiež varovanie, že druhá strana bude takýmto spôsobom pokračovať aj naďalej, nedôjde k žiadnemu pokroku.

Moskva už dlho vyhlasujem že v rámci úspešnosti mierových rozhovorov o budúcnosti Sýrie je nevyhnutná účasť všetkých strán. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že prítomnosť sýrskej vlády a opozičných skupín v Ženeve je základom akéhokoľvek politického riešenia súčasnej situácie.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti