Tesco sa zľaklo a kvôli Zem a Vek bude robiť audit ponúkanej tlače

21.06.2018 | 13:20
  0
Nezávislí partneri v spolupráci s obchodným reťazcom majú posúdiť, ktoré periodikum sa v Tescu bude predávať.

Spoločnosť Tesco môže byť ďalším reťazcom, ktoré zakáže predaj konšpiračného časopisu Zem a vek. Obchodný reťazec oznámil, že vykoná internú kontrolu, aby zistilo aké časopisy vlastne predáva. 

Pred niekoľkými dňami upozornil Peter Hajdin vo svojom príspevku na Facebooku, či je vhodné, aby spoločnosť Tesco takýto časopis predávala.

"Zarazilo a znepokojilo ma, keď som dnes vo Vašej predajni zistil, že predávate časopis Zem & Vek, ktorý šíri konšpiračné teórie, antisemitské postoje a podobné vyslovene spoločensky škodlivé a nebezpečné myšlienky," píše sa v príspevku Hajdina. 

Tesco v pôvodnej reakcii tvrdilo, že je apolitické a že rešpektuje právo na slobodu slova a prejavu. "Predajom žiadnych z tlačovín v našich obchodoch, ktoré ponúkame, absolútne nevyjadrujeme názor v mene našej spoločnosti, ani ohľadom tém, ktoré sú ich obsahom," píše Tesco v reakcii.

Pravdepodobne vysoká publicita témy donútila Tesco k zmene postoja.  Vo štvrtok Tesco svoje stanovisko upravilo a oznámilo, že vykoná interný audit svojich časopisov. 

Tesco zopakovalo, že je nestranná a apolitická spoločnosť a ubezpečilo, že predajom žiadnych z tlačovín v našich obchodoch nijako nevyjadruje ich názor.

"Sme si vedomí rôznorodosti našej ponuky v sortimente tlače, avšak naše podnikanie nijako nesúvisí s ich obsahom, názormi, či teóriami, s ktorými sa žiadnym spôsobom nestotožňujeme. Uvedomujeme si tiež, že sme zodpovedná obchodná spoločnosť, ktorá určuje sortiment a kritériá jeho výberu. Na podnet verejnosti sme sa preto rozhodli v blízkej dobe vykonať interný audit všetkých ponúkaných periodík v spolupráci s nezávislými partnermi a v prípade, že by niektoré z periodík nespĺňali naše interné kritéria vrátane obsahu, akým by mohlo byť podnecovanie verejnosti k nenávisti, neznášanlivosti, či porušovaniu ľudských práv, vyradíme ho z našej ponuky," napísalo Tesco v reakcii na podnet zákazníkov.

Zdroj: strategie.hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti