Tesco podľahlo tlaku bratislavskej kaviarne a sťahuje z predajní Zem a Vek

28.09.2018 | 15:22
  0
Reťazec ešte v júni tvrdil, že je apolitický a že rešpektuje právo na slobodu slova a prejavu.

Portál Omédiách, ktorého šéfredaktorkou je Miroslava Kernová vo svojom článku 28. septembra informoval, že obchodný reťazec Tesco sťahuje z predaja časopis Zem a Vek. Peter Hajdin - spolumajiteľ agentúry Komplot, ktorá v roku 2014 spolupracovala na Kiskovej prezidentskej kampani v júni upozornil spoločnosť Tesco, že predáva časopis, ktorý šíri konšpiračné teórie, antisemitské postoje a spoločensky škodlivé a nebezpečné myšlienky.

„Považujem to za veľmi zlý signál a nedobrý príklad zo strany takého veľkého predajcu, ako je Váš reťazec. Ocením, keď sa rozhodnete podobné médiá stiahnuť z predaja,“ zdôvodnil som podnet Hajdin.

Tesco v pôvodnej reakcii tvrdilo, že je apolitické a že rešpektuje právo na slobodu slova a prejavu. "Predajom žiadnych z tlačovín v našich obchodoch, ktoré ponúkame, absolútne nevyjadrujeme názor v mene našej spoločnosti, ani ohľadom tém, ktoré sú ich obsahom," zdôraznilo vtedy Tesco v reakcii.

Za krátko však spoločnosť názor trochu zmenila: "Sme si vedomí rôznorodosti našej ponuky v sortimente tlače, avšak naše podnikanie nijako nesúvisí s ich obsahom, názormi, či teóriami, s ktorými sa žiadnym spôsobom nestotožňujeme. Uvedomujeme si tiež, že sme zodpovedná obchodná spoločnosť, ktorá určuje sortiment a kritériá jeho výberu. Na podnet verejnosti sme sa preto rozhodli v blízkej dobe vykonať interný audit všetkých ponúkaných periodík v spolupráci s nezávislými partnermi a v prípade, že by niektoré z periodík nespĺňali naše interné kritéria vrátane obsahu, akým by mohlo byť podnecovanie verejnosti k nenávisti, neznášanlivosti, či porušovaniu ľudských práv, vyradíme ho z našej ponuky," napísalo Tesco.

Reťazec však nakoniec tlaku spolumajiteľa Komplotu podľahol a 28. septembra sa rozhodol Zem a Vek z ponuky stiahnuť. „S distribútorom tlače sme sa dohodli na ukončení predaja Z&V od ďalšieho čísla. To znamená, že aktuálne číslo je v predaji už od 31.8. Akonáhle vydavateľ zašle nášmu distribútorovi nové vydanie, nebude zaradené do našej predajnej siete a pôvodné číslo sa stiahne,“ uvádza portál Omédiách odpoveď spoločnosti Tesco Hajdinovi, s tým, že „stiahnutie Z&V z predajní bude prebiehať v najbližších dňoch.“

K podobnej situácii došlo aj v polovici júna tohto roku, keď sa potravinový reťazec Billa rozhodol stiahnuť z predaja časopis Zem a Vek. Dôvodom bola iniciatíva blogera denníka N Jakuba Godu, ktorý argumentoval tým, že mesačník šíri nebezpečné konšpiračné teórie a hoaxy.

Spoločnosť Billa sa v reakcii na to 18. júna rozhodla vylistovať časopis Zem a Vek a od júla 2018 ho už nemôžete v reťazci nájsť.

Asociácia nezávislých médií (ANEME) poslala následne Bille e-mail, v ktorom uviedla, že ide o načasovaný politický tlak z prostredia mimovládneho sektora a prezidenta Andreja Kisku.

ANEME po tom zverejnila stanovisko, v ktorom upozornila, že na podobný krok sa začína pripravovať aj spoločnosť Tesco „Reťazec Kaufland s poukázaním na slobodu slova sa tejto akcie odmietol zúčastniť.“

„Vzhľadom na to, že podľa nášho názoru ide o vážne narušenie slobody trhu a že je dôvod na podozrenie z kartelových dohôd za účelom poškodenia, resp. zničenia členov našej asociácie, budeme iniciovať právne kroky na obnovenie právneho stavu,“ uviedla 21. júna Asociácia Asociácia nezávislých médií.

„Billa ide proti svojim zákazníkom. Zem a vek si v nej kupovalo mesačne 800-1000 ľudí. Reťazec vždy rozpredal 75% dodaných exemplárov tohto časopisu. Podľahol však nátlaku liberálnych propagandistov a časopis stiahol z predaja. Údajne tak reagoval na podnet dvorného blogera denníka N Jakuba Godu, hatera, ktorý nahráva PROMO videá na Facebookovej stránke Americkej ambasády a propaguje stránku Zomri! Sorošova Nadácia otvorenej spoločnosti ho odmenila v súťaži kreativity Zlatý klinec 2016 v kategórii Mladý lev,“ reagoval na situáciu vtedy šéfredaktor Zem a Vek Tibor Rostas.

Z väčších obchodných reťazcov má časopis Zem a Vek v ponuke už iba Kaufland, ktorý v júni odkázal, že „nepodporuje cenzúru tlače a ani obmedzenia slobody prejavu, preto momentálne nemá v pláne stiahnuť uvedené periodikum z predaja“.

Zdroj: omediach.com / autorský článok IV


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti