Teror v Londýne a mainstream

25.03.2017 | 09:00
  0
V chaose bezprostredne po londýnskom útoku bolo niekoľko hlavných mainstreamových médii kritizovaných za ich spravodajské pokrytie udalosti.

25.3.2017 - Bezprostredne po teroristickom útoku v Londýne, sa objavili otázky spojené s následným spravodajským pokrývavím tejto udalosti, využívaním smarfónov a posúvaním etických hraníc zverejňovaním grafických informácii. Každý majiteľ inteligentného telefónu je teraz potenciálym novinárom. Túžba byť prvý v zdieľaní čo najväčšieho množstva informácií so širokou verejnosťou môže prinútiť obyčajných ľudí a najmä novinárov k neobmedzeným krokom.

V chaose bezprostredne po londýnskom útoku bolo niekoľko hlavných mainstreamových médii kritizovaných za ich spravodajské pokrytie udalosti zverejnením grafických informácii, obrázkov a videí obetí útokov. Aj keď platformy sociálnych médii disponujú filtrom obsahu zverejnených obrázkov, v dôsledku útokov nastalo to, že tento obsah je šírený s veľmi malým alebo žiadnym obmedzením.

Šírenie takýchto obrázkov, či už médiami alebo verejnosťou, čelí podľa spravodajského portálu RT, ostrej on-line kritike v sociálnych médiach. Ďalší zas poukazujú na to, že živé spravodajstvo v týchto prípadoch a extrémne citlivých časoch môže z hľadiska etiky predstavovať dvojsečnú zbraň. Jednou z takýchto obetí intenzívnej túžby prísť prvý s príbehom, bol britský Channel 4 News, ktorý vyšiel s informáciou o mene údajného útočníka. Ako sa však ukázalo, spomenuté meno patrilo mužovi, ktorý sa podľa RT v čase útoku nachádzal vo väzení.

Niekoľko mainstreamových médii  trvá na tom, aby sa publikovanie grafických obrázkov obetí útokov odvodzovalo od redakčného rozhodnutia. Ako uzatvára RT, nie je žiadnym prekvapením, ak potom emotívne udalosti podobného charakteru využijú médiá následne ako platformu pre vlastnú agendu.

V tejto súvislosti tiež prichádza oprávnená otázka, agenda koho a čoho je v pozadí podobných udalostí. Až apokalyptické rozmery nadobúda anti-utopický politický thriller V ako Vendetta, v ktorom je Veľká Británia vykreslená ako fašistický policajný štát, ktorý cez médiá a teroristické útoky sýti a charakterom informácii, ktoré forsíruje, kontroluje verejnosť. Z výroku, že “úlohou vlády je vymýšľať si, média majú v tomto duchu informovať”, ktorý vo filme zaznel, môže až mraziť. Kontext obsahu a výpovede tohto sci-fi diela sa niekedy až priveľmi podobá súčasnej realite.

Tomáš Hlaváč
Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti