Temný štát a jeho elementy usilujú o pokračovanie konfliktu v Sýrii, tvrdí bývalý americký kongresman

30.04.2018 | 13:46
  0
Dennis Kucinich povedal, že uvedené elementy operujú mimo rámca americkej ústavy.

Bývalý člen americkej Snemovne reprezentantov Dennis Kucinich v programe Larryho Kinga na RT povedal, že tzv. temný štát, resp. jeho prvky ovplyvňujú zahraničnú politiku Spojených štátov. Ako príklad uviedol politiku bývalých prezidentov Georgea W. Busha, Baracka Obamu, ale aj súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Kucinich dodal, že v Pentagone, na ministerstve zahraničných vecí a v CIA fungujú elementy, ktoré tlačia Trumpa do jastrabej a intervencionistickej politiky.

„Úprimne povedané, aj sa im to podarilo,“ povedal ďalej, keď poukázal na nedávne americké raketové útoky v Sýrii. Uviedol tiež podobné príklady z nedávnej minulosti počas prezidentovania Busha a Obamu. Vyhlásil tiež, že exprezident Bush vôbec nerozumel medzinárodným vzťahom a do útoku na Irak bol tlačený ministerstvami obrany a zahraničných vecí.

Kucinich obvinil oba rezorty z premárnenia šance ustanoviť v Sýrii počas Obamovej administratívy prímerie: „Niekoľko dní potom, bez toho, aby to prezident povedal, došlo k útoku na sýrsku základňu, ktorá zabila 100 vojakov - Rusko potom vycúvalo z dohody,“ pokračoval bývalý kongresman.

„Kto to urobil? Prezident? Nie. Urobili to mimoústavne prvky v Pentagone, v CIA a na ministerstve zahraničia.“

„Ide o prvky vo vláde, ktoré majú vlastnú predstavu o tom, ako by mala politika vyzerať. Tie však neboli zvolené americkými občanmi. A v tomto zmysle máme dôvod obávať sa,“ upozornil Kucinich.

Kucinich sa pred nedávnom stal terčom kritiky za to, že sa vo Veľkej Británii zúčastnil konferencie, ktorú organizovala skupina vystupujúca proti snahám USA na zmenu režimu v Sýrii. Politik za svoj prejav zinkasoval 20-tisíc dolárov. Kucinich trvá na tom, že jeho snahou je riešenie konfliktov prostredníctvom rozhovorov medzi viacerými stranami.

„Mojou angažovanosťou som sa vždy snažil presadzovať mierové riešenie a otvoriť dialóg so všetkými stranami,“ poznamenal americký politik.

Zdroj: rt.com

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti