Taliansky prezident podkopal výsledky parlamentných volieb a chce vytvoriť svoju vládu, upozornilo Hnutie piatich hviezd

29.05.2018 | 11:30
  0
Hlava štátu znemožnila vytvorenie vlády, ktorej strany kritizovali EÚ.

Taliansky prezident Sergio Mattarella použil pochybnú zámienku na to, aby odmietol euroskeptickú koalíciu výberom jej ministra financií, keďže sa snaží o vytvorenie kabinetu zodpovedajúceho jeho vlastným politickým názorom. V rozhovore pre RT to uviedol poslanec za antisystémové Hnutie piatich hviezd.

Manlio Di Stefano obvinil prezidenta zo stroskotania dvojmesačného úsilia vytvoriť koaličnú vládu po tom, ako Mattarella odmietol kandidatúru významného ekonóma Paola Savonu na post ministra financií.

„Mal som požiadavku na takú osobu, ktorá neohrozí zotrvanie v eurozóne,“ vysvetlil svoj krok Mattarella odvolávajúc sa na Savonov euroskepticizmus. Hlava štátu podľa Di Stefana svojim rozhodnutím prekročila svoje právomoci tým, že Savonovu kandidatúru odmietla na základe svojich politických názorov.

„Problémom môže byť súdny proces vedený proti vám alebo uznanie viny, ale nie to, že máte nejaké dobré nápady alebo nejakú politickú myšlienku. Existuje ústava, ktorá chráni politické myšlienky a názory,“ pokračoval Di Stefano.

Prezidentov argument, že menovanie Savonu za ministra financií ohrozí zotrvanie v eurozóne, nemá podľa neho opodstatnenie. Antisystémový politik tvrdí, že Savonov postoj spočíva presadení ekonomických záujmov Talianska bez toho, aby bolo nutné vzdať sa eura.

„Neuveriteľné na tom je, že Savona bol prvým, kto hovoril o potrebe Talianska zotrvať v EÚ a eurozóne s tým, že musí byť inštutucionálne silnejšie, aby sa to odrazilo aj v domácej ekonomike,“ povedal Di Stefano.

Taliansky prezident po znemožnení vytvoriť novú vládu poveril sformovaním dočasného kabinetu bývalého riaditeľa Medzinárodného menového fondu (MMF) Carla Cottarelliho.

„Je neuveriteľné je, že prezident Mattarella stopol túto vládu a snaží sa presadiť vládu zodpovedajúcu jeho vôli,“ upozornil ďalej politik. Varoval však, že taká vláda nenájde v parlamente podporu.

Mattarelovo rozhodnutie podľa jeho slov bezprecedentne porušuje všetky zavedené pravidlá európskej demokracie.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti