Talianskeho starostu podieľajúceho sa na uzatváraní účelových sobášov pre migrantov prepustili z väzenia

17.10.2018 | 10:25
  0
Domenico Lucano sa stal v posledných rokoch známym vďaka svojmu otvorenému prístupu k migrácii.

Starostu kalábrijského mestečka Riace, ktorý sa v Taliansku stal symbolom ústretového prístupu voči utečencom, prepustili z domáceho väzenia. Domenica Lucana zadržali začiatkom októbra pre podozrenie z napomáhania nelegálnej migrácii, informovala v stredu agentúra DPA.

Odvolací súd v utorok vyhovel Lucanovej žiadosti o prepustenie z domáceho väzenia, avšak jeho trestné stíhanie stále pokračuje. Súd preto nariadil, aby sa Lucano, ktorému v tejto súvislosti pozastavili výkon funkcie, dočasne zdržiaval mimo Riace.

Lucano sa stal v posledných rokoch známym vďaka svojmu otvorenému prístupu k migrácii. V Riace s približne 2000 obyvateľmi poskytol útočisko niekoľkým stovkám žiadateľov o azyl, ktorých naučili vykonávať tradičné umelecké remeslá. Okrem poskytnutia pomoci migrantom chcel starosta týmto spôsobom oživiť upadajúce mestečko, ktoré dlhodobo zápasí s úbytkom obyvateľstva.

Domenica Lucana vinia okrem iného z toho, že sa podieľal na uzatváraní účelových sobášov, vďaka ktorým migranti získavali právo na legálny pobyt v Taliansku. Mal tiež údajne poskytovať falošné dokumenty neúspešným žiadateľom o azyl a porušovať pravidlá verejného obstarávania.

Na Lucana vyvíja tlak aj taliansky pravicovo-populistický minister vnútra Matteo Salvini, ktorý chce migrantov z Riace presťahovať inam. Starostu pritom obviňuje z prechmatov a zneužívania štátnych financií. Samotný Lucano v utorok vyhlásil, že bude pokračovať v pomoci utečencom aj napriek nesúhlasu vlády.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti