Talianska Liga Severu: Európu musia transformovať občania, nie byrokrati

06.03.2018 | 11:29
  0
V talianskych voľbách zvíťazili euroskeptické a antisystémové strany.

Európa by mala byť prebudovaná ľudmi a nie byrokratmi. Po volebnom úspechu talianskej euroskeptickej Ligy Severu v nedeľňajších voľbách to vyhlásil jej predseda Matteo Salvini.

Salviniho strana získala v plebiscite viac ako 17 percent hlasov. S cieľom maximalizovať svoj úspech v Senáte a v Poslaneckej snemovni, sa Liga Severu rozhodla pre stredo-pravicový blok so stranou Forza Italia (Taliansko Vpred), ktorú vedie bývalý premiér Silvio Berlusconi.

Centristicko-pravicová koalícia zvíťazila a môže vládnuť, povedal Salvini, ktorý sa odvolal na celkový výsledok tohto zoskupenia, ktoré vo voľbách dosiahlo spolu 37 percent.

Šéf Ligy Severu pri tejto príležitosti skritizoval spoločnú európsku menu, ktorá bola a podľa jeho názoru stále je chybou. Taliansky politik opakovane označil euro za „zločin proti ľudskosti“.

Rovnako sa postavil proti nekontrolovanému prisťahovalectvu, najmä po masovom prílive migrantov do Európy od roku 2015. Taliansko a Nemecko sa sťažujú, že ohľadne náporu utečencov ostali obe krajiny v riešení migračnej otázky osamotené.

Liga Severu vládne od roku 2013 v regióne Lombardsko a od roku 201O v Benátsku. Strana obhajuje „záujmy severu, takže sa v rámci politického spektra posununli v poslednom roku viac doprava, ale nie sú vnímaní ako krajná pravica, aj keď by to mnohí povedali“. Uviedol Lorenzo Pregliasco, ktorý je profesorom politológie na univerzite v Bologni. V tejto súvislosti poznamenal, že reálne krajne pravicové strany získali vo voľbách len veľmi málo hlasov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti