Taliani spájaní s mafiou ‘Ndrangheta dostali od Slovenska desiatky miliónov eur

17.03.2018 | 09:28
  0
Suma však môže byť vyššia.

BRATISLAVA 17. marca – Firmy Talianov, ktorých mená sa spájajú s mafiánskou skupinou ‘Ndrangheta, dostali od roku 2004 od štátu poľnohospodárske dotácie za takmer 68 miliónov eur. Uvádza to denník SME, ktorý sa odvoláva na informácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Najviac peňazí dostali firmy Diega Rodu, ktorý je podľa reportéra talianskeho denníka La Reppublica Giuliana Foschiniho priamo z rodiny, ktorá je súčasťou mafie. Z celkového počtu 22 firiem, ktoré sa viažu priamo na Rodu, Antonina Vadalu a ich rodinných príslušníkov, figuroval alebo figuruje Roda v trinástich.

Týmto spoločnostiam vyplatil od roku 2004 až po súčasnosť štát viac ako 55 miliónov eur. Najvyššia suma pomoci putovala spoločnosti Agrokomplex Humenné, a to za viac ako 10,8 milióna eur.

PÔDU MUSÍ OBHOSPODAROVAŤ
Družstvo Agrokomplex Humenné hospodári podľa analýzy denníka SME až na 80 percentách poľnohospodárskej pôdy pri Humennom. Na túto pôdu dostáva dotácie, hoci nie je nevyhnutné, aby ju vlastnilo. Musí ju však obhospodarovať, inak jej hrozí, že mu štát dotácie vezme. Družstvo zároveň sídli v susedstve slnečnej elektrárne poslanca Smeru Petra Chudíka, majú spoločnú prístupovú cestu.

V zozname firiem Talianov, ktoré dostali od roku 2004 dotácie, figuruje Vadala iba vo dvoch. Na ne dostal v súhrne 1,9 milióna eur. Zvyšných viac ako desať miliónov eur z celého balíka dostali ostatné spoločnosti rodinných príslušníkov Rodu a Vadalu. Ministerstvo pôdohospodárstva informovalo o všetkých peniazoch, ktoré z jeho rezortu išli firmám Talianov. Ide o rôzne typy platieb, niektoré štát vypláca automaticky komukoľvek, kto podniká v pôdohospodárstve.

PO KONTROLÁCH IM VYPLATILI VIAC
Firmy okolo Rodu a Vadalu takto v priebehu štrnástich rokov žiadali 48,9 milióna, po kontrolách im štát vyplatil 45,6 milióna eur. Ďalšie peniaze získali prostredníctvom iných typov platieb od štátu, ako napríklad štátnou pomocou alebo trhovými subvenciami. Tie sa poskytujú konkrétnym farmárom napríklad na pokrytie strát po mrazoch alebo slabej produkcie mlieka.

Skutočná suma dotácií pre Rodovcov, Vadalovcov a ich rodiny môže byť ešte vyššia, upozorňuje SME. V súhrne od platobnej agentúry sú totiž iba firmy, ktoré tieto osoby kontrolujú priamo. Ak napríklad vlastnia družstvo, ale nie sú v jeho vedení, v prehľade chýbajú. Rovnako chýbajú firmy, ktoré pre nich spravujú spriaznení podnikatelia.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti