Taliani na konferenciu do Marrákeša nepošlú nikoho

04.12.2018 | 12:38
  0
Neprítomnosť premiéra Conteho zdôvodnil minister vnútra Matteo Salvini tým, že k paktu sa musí najskôr vyjadriť taliansky parlament.

Talianska vláda nevyšle svojho zástupcu na nadchádzajúcu medzinárodnú konferenciu v marockom Marrákeši, počas ktorej sa bude podpisovať globálny pakt OSN o migrácii. Neprítomnosť premiéra Giuseppeho Conteho zdôvodnil minister vnútra a predseda pravicovo-populistickej strany Liga Severu Matteo Salvini tým, že k uvedenému paktu sa musí najskôr vyjadriť taliansky parlament.

"Premiér Conte nepocestuje do Maroka. Naša línia je tá najdemokratickejšia: Najskôr sa musí vyjadriť parlament, až potom rozhodne o migračnom pakte OSN vláda," citovala Salviniho tlačová agentúra APA, pričom sa odvolala na utorkové správy iných médií. Nie je pritom jasné, kedy by mal taliansky parlament o migračnom pakte hlasovať.

V talianskej vládnej koalícii vyvoláva uvedený dokument nezhody. Zatiaľ čo Liga Severu je otvorene proti, v partnerskom Hnutí piatich hviezd silnejú hlasy, aby Taliansko migračný pakt podpísalo. Vicepremiér Luigi Di Maio, šéf Hnutia piatich hviezd, napriek tomu vyjadril presvedčenie, že vládnuce sily sa dokážu v tejto záležitosti zhodnúť na spoločnom postupe.

Na migračnom pakte sa 193 členských štátov OSN dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili v júli 2018. Cieľom tohto 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov.

Pakt by sa mal oficiálne prijať na konferencii v marockom Marrákeši, ktorá sa uskutoční v dňoch 10. a 11. decembra. Viacero krajín vrátane Slovenska, Austrálie, Bulharska, Česka, Maďarska, Rakúska a Spojených štátov však už oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti