Tajomníkom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie hovoril o snahách USA brániť iným štátom v medzinárodnej spolupráci

27.04.2018 | 18:24
  0
Ruský predstaviteľ vyzdvihol potrebu stabilizovať ruský finančný systém a zaistiť sebestačnosť jeho krajiny.

Nikolaj Patrušev povedal, že niektoré štáty museli zrušiť svoju účasť na nedávnej konferencii o bezpečnosti v Soči, pretože pociťovali tlak zo strany USA.

„Keďže táto udalosť bola v prípravnej fáze, niektoré národy, ktoré tu nebudem menovať, uviedli, že zo strany Spojených štátov zažili tlak a kvôli tomu sa nemohli zúčastniť na viacstranných podujatiach. Zároveň však vyjadrili ochotu rozvíjať bilaterálnu spoluprácu,“ vyhlásil Patrušev.

Ruský predstaviteľ sa odvolal na 9. medzinárodné stretnutie vysokopostavených bezpečnostných činiteľov, ktoré sa konalo 25. a 26. apríla v ruskom černomorskom letovisku Soči.

Poznamenal tiež, že podobné vyjadrenie o nátlaku z Washingtonu zaregistrovali aj tí, ktorí sa konferencie zúčastnili. Podujatia sa podľa jeho slov zúčastnili zástupcovia 118 krajín, čo je rekordné číslo. „Tlak je prítomný a je to cítiť, ale nedosiahli požadovaný výsledok,“ upozornil šéf Bezpečnostnej rady.

Uviedol, že nielen USA, ale aj krajiny, ktoré podľahli tlaku Spojených štátov, sa „izolovali od možnosti získať informácie, o ktorých sa diskutovalo v Soči“.

Ruský predstaviteľ povedal, že všetci účastníci konferencie spoločne odmietajú jednostranné použitie sily a pohŕdanie medzinárodným právom pri riešení krízových otázok. Pri tejto príležitosti zdôraznili význam vyjednávania, ako aj úlohu, ktorú v medzinárodných vzťahoch zohráva OSN.

Patrušev minulý týždeň na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie vyhlásil, že keď Washington začal byť voči Moskve nepriateľský a konfrontačný, svoju muselo v tomto smere zmeniť aj Rusko. V tejto súvislosti povedal, že jeho krajina musí reagovať na útoky, aby tak chránilo svoj záujmy.

Podľa neho, kľúčové ciele zahraničnej politiky spočívajú v posilnení stability ruského finančného systému s cieľom zabezpečiť, aby Rusko mohlo vyrábať najzákladnejšie vojenské a civilné produkty s minimálnou závislosťou na zahraničných dodávateľov a na obranu tradičných hodnôt ruskej spoločnosti.

Vyjadril tiež potrebu hľadania spoločných záujmov s inými štátmi, ktoré v súčasnosti nasledujú Spojené štáty v ich konfrontácii s Ruskom.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti