Tajná dohoda medzi Trumpom a Ruskom sa nepotvrdila

23.03.2018 | 10:04
  0
K uvedenému záveru dospel americký výbor, ktorý vyšetroval kauzu údajnej tajnej dohody s Kremľom.

Americký senátny výbor pre spravodajské služby odhlasoval ukončenie vyšetrovania v kauze údajných stykov spolupracovníkov prezidenta Donalda Trumpa s Ruskom. Zákonodarcovia nenašli žiadne dôkazy o existencii tajnej dohody.

Výbor tiež hlasoval za publikovanie správy, ktorú vypracovali republikáni. Dokument musí najprv upraviť spravodajská služba, nakoľko ide o utajovaný materiál. Následne bude v priebehu niekoľkých týždňov zverejnený.

Správa odporúča, aby v snahe zamedziť únikom dôležitých informácii, boli predstavitelia štátu prichádzajúci do styku s prísne tajnými informáciami podrobení testu na polygrafe.

Výbor na základe svojich zistení uviedol, že niektorí Trumpovi spolupracovníci mali „neuvážený“ kontakt s organizáciou WikiLeaks. Členovia Kongresu tiež dospeli k záveru, že neexistuje „žiadny dôkaz o tajnej dohode medzi Trumpovými spolupracovníkmi a Kremľom“.

Pred výborom vypovedalo viac ako 70 svedkov vrátane Donalda Trumpa Jr., Jareda Kushnera a Steva Bannona. V rámci vyšetrovania bolo potrebné preštudovať viac ako 300-tisíc strán dokumentov.

Demokrati sa sťažovali na to, že republikáni výboru nepredvolali kľúčových ľudí, ktorí by boli donútení v prípade vypovedať.

„Nenašli sme žiadne dôkazy o tajnej dohode. Možno tam bol prítomný iba zlý úsudok alebo nevhodné stretnutia,“ vysvetlil republikánsky kongresman Michael Conaway, ktorý vyšetrovanie viedol.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti