Sýrska armáda našla nádoby z chlórom z Nemecka a dymové granáty vyrobené v britskom Salisbury

19.04.2018 | 17:03
  0
Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí.

V oslobodenej oblasti východnej Ghúty sa našli nádoby s chlórom z Nemecka a dymové granáty vyrobené v britskom Salisbury. Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharova.

„V oslobodených oblastiach východnej Ghúty našli sýrske vládne jednotky kontajnery s chlórom - najnebezpečnejším druhom chemických zbraní - z Nemecka a tiež dymové granáty - a teraz dávajte veľký pozor - vyrobené v meste Salisbury vo Veľkej Británii,“ povedala Zacharova vo štvrtok na tlačovej konferencii v Moskve.

Ako dodala, tieto zistenia podkopávajú „vieru v humanitu“ lídrov niektorých štátov, ktorí „vydávajú takéto rozkazy a vykonávajú takéto rozhodnutia“.

Hovorkyňa pripomenula, že Rusko opakovane varovalo pred možnými provokáciami zo strany militantov ešte pred údajným chemickým incidentom v meste Dúmá, ktorý využili Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko ako zámienku na raketový útok na Sýriu. Moskva svoje zistenie o zariadeniach na výrobu chemických zbraní v oslobodených oblastiach východnej Ghúty zaslala Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Tvrdenia západných lídrov, že sýrska vláda stojí za útokom v meste Dúmá, boli založené na „otvorených zdrojoch“ a informáciách zo sociálnych sietí vrátane správ kontroverznej organizácie Biele helmy. Skupina je spájaná s militantmi pôsobiacich v oblastiach, ktoré sú pod ich kontrolou.

Raketový útok na Sýriu sa odohral 14. apríla, tesne pred príchodom vyšetrovacej misie OPCW, ktorej úlohou bolo zistiť, či došlo k chemickému útoku. Tím expertov z OPCW sa stále nedokáže dostať na miesto údajného útoku, keďže podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Michaila Bogdanova, v misii im bránia militanti.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti