Sýria zaútočí na militantov v Idlibe. Rusko považuje túto provinciu za hniezdo teroristov blokujúce mier v krajine

04.09.2018 | 18:24
  0
Pred Asadovou ofenzívou varoval na Twitteri americký prezident Donald Trump.

Moskva označila provinciu Idlib na severozápade Sýrie za hniezdo teroristov. Táto posledná bašta odporcov sýrskeho prezidenta Bašára Asada blokuje mier v Sýrii a ohrozuje ruské vojenské základne, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) informovala, že Rusko začalo Idlib po 22-dňovej prestávke opäť bombardovať.

Už niekoľko týždňov sa špekuluje o tom, že sýrska armáda sa za pomoci ruskej vzdušnej podpory chystá k ofenzíve v Idlibe. Provinciu majú súčasnosti v rukách povstalci a islamisti. Podporu Asadovi pri ofenzíve pred časom prisľúbil aj Irán.

Pred Asadovou ofenzívou varoval na Twitteri americký prezident Donald Trump. Bola by to podľa neho "vážna humanitárna chyba". Peskov označil takýto prístup za obmedzený, neberúc do úvahy komplexnú situáciu v Sýrii.

OSN sa obáva, že v dôsledku ofenzívy by sa k tureckým hraniciam mohlo vydať až 2,5 milióna utečencov.

Turecko posilnilo na hraniciach so Sýriou svoju vojenskú techniku a rozšírilo utečenecký tábor Atima, ktorý sa nachádza na sýrskej strane hranice.

V piatok sa Asadovi spojenci - ruský prezident Vladimir Putin a iránsky prezident Hasan Rúhání - zídu v Teheráne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom ako ochrancom povstalcov, aby rokovali o budúcnosti Sýrie. Peskov uviedol, že Idlib bude jedným z hlavných bodov rokovania.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti