Svetová dominancia USA končí

05.12.2017 | 14:24
  0
Nemecký minister zahraničných vecí vyhlásil, že svetový poriadok sa mení a úloha USA ako svetového lídra pod vedením Donalda Trumpa pomaly zaniká.

Vo svojom prejave 5. decembra na berlínskom fóre o zahraničnej politike Sigmar Gabriel povedal, že „globálna dominancia Spojených štátov sa pomaly stáva históriou“. Poznamenal, že „postupné vycúvanie Spojených štátov zo svojej spoľahlivej úlohy ako garanta západného multilateralizmu pod Trumpovým vedením urýchľuje zmenu svetového poriadku s okamžitými dôsledkami pre nemecké a európske záujmy“.

„Nemecko už nemôže jednoducho reagovať na politiku USA, ale musí si vybudovať svoju vlastnú pozíciu,“ upozornil nemecký politik s tým, že aj v prípade Trumpovho odchodu z Bieleho domu, vzťahy medzi Nemeckom a Spojenými štátmi „nebudú nikdy také ako pred tým“.

Minister Gabriel obvinil Spojené štáty z toho, že „nevnímajú svet ako globálnu komunitu, ale ako bojovú arénu, kde každý musí hľadať svoje vlastné výhody“. Dodal, že Európa musí preto vstúpiť na scénu a prísne vymedziť svoje záujmy, aby mohla byť významným globálnym hráčom.

V čase keď sa Amerika z medzinárodnej scény stiahla, nikto podľa neho nevenoval pozornosť Európskej únii. Nemecký šéf diplomacie v tejto súvislosti povedal, že euroblok sa už nezasadzuje za súbor určitých hodnôt. Jeho členov obvinil z toho, že k EÚ sa správajú tak, že majú v zálohe iný súbor.

„Musíme vymedziť naše vlastné pozície a v prípade potreby nakresliť červenú čiaru,“ vyhlásil podľa denníka Süddeutsche Zeitung.

Ohľadne rozdielnych pohľadov spomenul protiruské sankcie a postoj Washingtonu k jadrovej dohode s Iránom. V súvislosti so zámerom amerického prezidenta uznať Jeruzalem ako hlavné mesto štátu Izrael, varoval pred možnosťou ďalšieho konfliktu na Blízkom východe.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti