Sulík tvrdí, že Matovič môže v populizme súťažiť s Ficom. Šéf OĽaNO mu odkázal, že jeho emočný kvocient sa rovná nule

01.10.2018 | 17:45
  0
Predsedu SaS nahneval návrh Obyčajných ľudí zmraziť platy poslancom.

OĽaNO navrhlo zmraziť platy poslancov. Podľa Sulíka sa tak do parlamentu dostávajú najmä ľudia neschopní alebo schopní všetkého.

Návrh Obyčajných ľudí zmraziť platy poslancom nahneval Richarda Sulíka. Šéf opozičnej SaS na Facebooku napísal, že líder OĽaNO Igor Matovič môže v populizme súťažiť s Robertom Ficom.

„Mám plné zuby tohto pokrytectva. Už vidím množstvo príspevkov o tom, že poslanci majú robiť za minimálnu mzdu, zadarmo a pod., ale to mi je už jedno,“ vyhlásil Sulík.

Výsledok ustavičného zmrazovania platov je podľa Sulíka to, že sa do národnej rady „hrabú“ najmä ľudia neschopní alebo schopní všetkého.

„Ok, Matovič predal firmu za x miliónov. Poslanci Jánoš a Fico si podľa výpovede pani Jánošovej nakradli peniaze v alobale a plat poslanca im môže byť ukradnutý,“ píše Sulík.

„Avšak ako predseda strany sa stretávam čoraz častejšie s tým, že schopní ľudia, ktorí sa vedia uživiť lepšie, odmietajú za poslanca kandidovať. Možno to Ficovi a Matovičovi vyhovuje, že tam majú len poslušné figúrky. To naozaj chceme, aby v NRSR sedeli najmä takí?“ pýta sa šéf SaS.

Matovič: Nebudeme asistovať pri Sulíkovom asociálnom barbarstve

A keď má Sulík taký strašne veľký problém, zákon mu nezakazuje zamestnať svojich poslancov na čiastočný úväzok, môžu niečo robiť pre stranu a môže ich doplatiť,“ dodal šéf Obyčajných ľudí.

Matovič stále považuje SaS za najbližšieho partnera OľaNO, s predsedom SaS sa však nezhodnú na viacerých témach.

„Nezhodneme sa na teplých rožkoch, vlakoch zadarmo, obedoch zadarmo. Sulíkov emočný kvocient je nula, my robíme politiku trocha citlivejšie voči ľuďom“ ukončil Matovič.

Poslanec krátko po tom ešte zverejnil status na sociálnej sieti, kde na Sulíka opäť reaguje. Vyčíta mu, že medzi ľuďmi buduje buduje obraz, že keď bude vládnuť SaS, tak zrušia vlaky aj obedy, zadarmo, vianočné aj výsluhové dôchodky a zvýšia poslancom platy o 1300 eur.

„Nuž, smola, Rišo. Rozlúč sa s tým, že Ti budeme pri takomto asociálnom barbarstve asistovať. Ak chceš naďalej ľudí takto strašiť, straš, ale opakujem, my budeme naopak garanciou, že v Tvojej vláde budú aj ľudia, ktorí ľudí nepovažujú len za nuly a jednotky v nejakej excelovej tabuľke,“ napísal.

Platy zmrazujú každý rok

Platy poslancov by sa mali každý rok zvyšovať, ale zákonodarcovia si ich od finančnej krízy vždy koncom roka hlasovaním v parlamente zmrazia. Vlani to bolo inak: časť koaličných poslancov za zmrazenie nehlasovala, čo takmer viedlo k vládnej kríze.

Vtedajší premiér Robert Fico dokonca pohrozil hlasovaním o dôvere vláde. Napokon sa predsa len nezmrazovalo - platy sa ale zvýšili len o symbolické euro s tým, že už konečne treba prísť so systémovým riešením. To je však zatiaľ v nedohľadne.

S návrhom zmraziť platy ústavným činiteľom teraz prišlo OĽaNO. „Hlavným účelom návrhu zákona je snaha predísť výraznému zvýšeniu platov niektorých ústavných a iných verejných činiteľov, predovšetkým politikov, v celkovej výške približne tri milióny eur, formou ich 'zmrazenia',“ uvádzajú poslanci v návrhu.

Ak by sa platy nezmrazili, príjem poslanca bývajúceho mimo Bratislavského kraja by podľa Obyčajných vzrástol spolu s paušálnymi náhradami o 1290 eur.

Zdroj: aktuality.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti