Sudcovia v Maďarsku sa sťažujú, že nemôžu rozhodovať podľa zákonov

29.10.2017 | 07:00
  0
Sudcovia priznali: v Maďarsku neexistuje nezávislé súdnictvo.

Podobne ako na Slovensku, aj v Maďarsku sú kauzy na dennom poriadku. V Maďarsku je situácia o to vážnejšia, že sú aj také prípady, kde dochádza k úmrtiu ľudí.

Napríklad prípad Kolontáru, ktorý mainstream označuje za nehodu, si vyžiadal desať obetí.

Lajos Kepli, poslanec NR MR za stranu Jobbik, požadoval dôkladnejšie vyšetrenie prípadu, nakoľko mal k dispozícii znalecký posudok od statika, podľa ktorého je vylúčené, aby sa stena priehrady zrútila sama, teda statika steny bola narušená výbušninou. Počas súdneho pojednávania bol pán Kepli vyvedený z rokovacej miestnosti.

Ďalším megaškandálom sú takzvané devízové úvery. Banky presvedčili svojich klientov, aby svoje forintové úvery viedli v devízach. Keď už na tento podvod nalákali dostatočné množstvo klientov, nechali prepadnúť kurz Forintu, ktorý bol dovtedy umelo držaný na silnej úrovni. Mnohým klientom takýmto spôsobom zdvojnásobili ich záväzky, ktoré už nedokázali splácať a začali sa hromadné exekúcie. Momentálne je evidovaných viac než milión prípadov, čo znamená, že priamo a nepriamo je podvedená skoro polovica obyvateľov Maďarska.

Jeden z hlavných bojovníkov za práva podvedených klientov Árpád Kásler podal podnet v Haagu za trestný čin páchaný proti ľudskosti, nakoľko spôsob, akým banky konali je podvodný a dohnal mnoho ľudí k samovražde. Bolo zaujímavé si vypočuť rozhovor pána Káslera s advokátom  pánom Györgyöm Léhmannom v rádiu Lánchíd, kde pán Léhmann síce uznal pravdu pána Káslera, no on trvá na tom, že banky sú podľa zákona dovtedy nevinné, kým ich súdy neodsúdia.

Podľa článku v časopise HVG anonymne vypovedalo viacero sudcov, kde hovoria o tom, ako sú kľúčové pozície obsadzované v systéme súdnictva a týmto spôsobom je vytváraný tlak na sudcov, aby vynášali iba také rozsudky, aké požaduje „elita“.

Sledujem situáciu aj na Slovensku, aj v Maďarsku a vynára sa mi mnoho otázok, na ktoré nemám odpovede:

- Ako sa ja, občan,  môžem domôcť svojho práva, keď samotní sudcovia sa priznávajú, že nemôžu rozhodovať slobodne?

- Môžem tento štát nazvať demokratickým a slobodným za takýchto podmienok?

- Mám morálne právo neriešiť túto situáciu, keď som sa rozhodol založiť si rodinu a mať deti, za ktoré nesiem osobnú zodpovednosť?

- Čo mám spraviť, aby sme žili v spravodlivej, organickej spoločnosti?

- Koľko ľudí je nespokojných s touto situáciou a sú ochotní  postaviť sa na stranu spravodlivosti?

Ladislav Kormos


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti