Súd v Nemecku umožnil označiť politika AfD za popierača holokaustu

17.01.2018 | 20:40
  0
Podľa sudcu ide iba o názor chránený ústavou.

Berlínsky okresný súd rozhodol, že je dovolené označiť nemeckého pravicového politika Wolfganga Gedeona za popierača holokaustu. Vo svojom zdôvodnení uviedol, že ide o názor, ktorý je chránený nemeckou ústavou.

Gedeon je členom nemeckého Bundestagu za euroskeptickú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Minulý rok prišiel so žiadosťou, aby súd zabránil Josefovi Schusterovi - prezidentovi federácie židovských organizácii v Nemecku označovať ho za popierača holokaustu.

Schuster pred dvoma rokmi vyhlásil, že Gedeon „zľahčoval a relativizoval rozmery, ako aj historický význam holokaustu“.

Popieranie, zľahčovanie a relativizovanie holokaustu je v Nemecku protizákonné.

Berlínsky súd v utorok žiadosť nemeckého politika zamietol. Gedeon sa však proti tomuto rozhodnutiu ešte môže odvolať.

Schuster, verdikt súdneho orgánu privítal s tým, že rozhodnutie prišlo v čase, keď „agresívny antisemitizmus v Nemecku nadobúda čoraz silnejšiu podporu“. Pripomenul, že verbálne, ale aj fyzické útoky na židov nie sú v súčasnosti žiadnou výnimkou.

Nemecký týždenník Juedische Allgemeine vo svojom článku pripomenul stanovisko Gedeonovho právnika, ktorý vyhlásil, že jeho klient chce zabrániť stigmatizácii antiimigračnej AfD, ktorá sa v septembri minulého roka dostala poprvý krát do nemeckého parlamentu.

Advokát Wolfganga Gedeona navyše povedal, že jeho klienta nemožno porovnávať s popieračmi holokaustu, ako napríklad anglickým autorom a historikom Davidom Irvingom alebo s nemeckou autorkou Ursulou Haverbeckovou, ktorá bola nedávno odsúdená na šesť mesiacov kvôli vyhláseniam týkajúcich sa holokaustu.

Schusterov právnik Oliver Stegmann pred súdom argumentoval textom, ktorý Gedeon publikoval pod pseudonymom W.G. Meister, v ktorom uviedol, že si „dokáže predstaviť prípadnú zmenu určitých aspektov holokaustu, najmä pokiaľ ide o čísla zavraždených, ale v žiadnom prípade sa to netýka celkovej jeho revízie“.

Zdroj: jta.org




Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti