Súd v Haagu spustí proces s Britániou ohľadne vojnových zločinov v Iraku

05.12.2017 | 17:44
  0
Zatiaľ sa to však bude týkať len prípadov mučenia Iračanov, ktorých Briti zadržiavali.

Žalobkyňa Medzinárodného trestného súdu (ICC) v holandskom Haagu Fatou Bensoudaová v pondelok oznámila, že existuje „opodstatnenie“ domnievať sa, že britské ozbrojené sily spáchali v Iraku niekoľko vojnových zločinov.

Správa, ktorá má 74-strán bola prezentovaná štátom, ktoré podpísali členstvo v ICC a uznávajú jeho jurisdikciu. Týmto hodnotením sa má spustiť oficiálne súdny proces. V dokumente sa píše, že existujú dôkazy o porušení medzinárodného práva britskou armádou v rokoch 2003 až 2008. Dôvodom je mučenie a zabíjanie zadržiavaných Iračanov vrátane civilistov.

Na druhej strane Bensoudaová v tomto štádiu odmietla, že by priamo počas vojenskej operácie boli vojnové zločiny spáchané britskými ozbrojenými silami.

„V prípade, že neexistujú informácie naznačujúce úmysel zabiť alebo zamerať sa na civilistov alebo civilné objekty alebo spôsobiť rozsiahle civilné zranenia, neexistuje žiadny rozumný dôvod domnievať sa, že vojnové zločiny boli boli počas vojenskej operácie - nesúvisiac s kontextom zatýkania a zadržania - spáchané britskými ozbrojenými silami“.

Obe zdôvodnenia opätovne potvrdzujú predbežné závery, ku ktorým dospel súd v predchádzajúcom predbežnom vyšetrovaní podobných obvinení v roku 2006. Vtedy Medzinárodný trestný súd uviedol, že „existujú dôkazy naznačujúce, že britské jednotky v Iraku spáchali vojnové zločiny. Konkrétne s úmyslom zabíjania a neľudského zaobchádzania“.

Súd však dospel k záveru, že v tejto fáze nie je dôvod konať, keďže počet obvinení bol menší ako dvadsať. Vyšetrovanie ICC opätovne otvorila Bensoudaová v roku 2014 po tom, ako získala nové informácie.

Zdroj: theguardian.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti