Súd dal zelenú Trumpovmu cestovnému zákazu

05.12.2017 | 07:25
  0
Do USA sa nedostanú občania moslimských krajín.

WASHINGTON 5. decembra — Najvyšší súd Spojených štátov povolil administratíve amerického prezidenta Donalda Trumpa plne uplatňovať cestovný zákaz pre občanov šiestich prevažne moslimských krajín.

Stalo sa tak napriek tiahnucim sa súdnym sporom, ktoré sa stále riešia. Súd v pondelok uviedol, že vláda môže zatiaľ uplatňovať poslednú verziu protiimigračného dekrétu ohlásenú v septembri.

Zákaz vstupu do USA sa týka občanov Sýrie, Čadu, Somálska, Líbye, Iránu a Jemenu. Zahŕňa aj občanov Severnej Kórey a niektorých vládnych predstaviteľov Venezuely, tieto zákazy však na súdoch napadnuté neboli.

Najnovšia, už tretia verzia Trumpovho cestovného zákazu bola ohlásená 24. septembra a do platnosti mala vstúpiť v októbri. Tesne predtým však platnosť dekrétu pozastavil havajský súd s argumentom, že s určitou štátnou príslušnosťou nemožno spájať zvýšené bezpečnostné riziko pri vstupe do USA. 

Tretia verzia cestovného zákazu bola vydaná po tom, ako dva predchádzajúce prezidentské dekréty, ktoré Trump podpísal v januári a marci, zablokovali federálne súdy s odôvodnením, že sú v rozpore s 1. dodatkom Ústavy Spojených štátov. Ten okrem iného garantuje aj slobodu vierovyznania.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti