Sturgeonová: Mayová chce presadiť tvrdý Brexit

21.04.2017 | 19:33
  0
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová obvinila predsedníčku vlády Spojeného kráľovstva Theresu Mayovú, že pomocou predčaných volieb v krajine chce presadiť tvrdý Brexit, hlbšie škrty vo výdavkoch a posunúť Britániu viac vpravo.

Mayová v utorok 18. apríla oznámila, že predčasné voľby v krajine by sa mohli uskutočniť 8. júna 2017.

Šéfka škótskeho vládneho kabinetu povedala, že presunutím volieb, ktoré sa mali pôvodne uskutočniť v roku 2020, dáva Mayová do popredia “stranícke záujmy pred záujmami krajiny.” Dodala, že rozhodnutie je “jednou z najpozoruhodnejších otočiek nedávnych politických dejín” a veľmi zlá politická kalkulácia.

Podľa Sturgeonovej to umožní britským voličom odmietnuť úsporné opatrenia konzervatívnej vlády. Rovnako to môže znamenať aj možnosť “tvrdého Brexitu”, ale aj príležitosť dať  Škótskej národnej strane (SNP) nový mandát v súvislosti s ďalším referendom o nezávislosti Škótska. SNP naznačila, že s predčasnými voľbami bude súhlasiť, v prípade ak tento návrh odobrí v stredu Dolná snemovňa britského parlamentu.

Vo vyhlásení premiérka Škótska povedala, že rozhodnutie o nových voľbách bol politickým ťahom využiť vnútornú krízu u opozičných labouristov. “Jednoznačne vsádza na to, že konzervatívci môžu v súvislosti s pomermi v Labour Party vyhrať ešte viac.” Z toho dôvodu je podľa nej pre Škótsko veľmi dôležité, aby bolo uchránené pred politikou konzervatívcov. “Tí vidia šancu dostať pod kontrolu vládu na viac rokov dopredu a posunúť Veľkú Britániu ďalej doprava – vynútiť si tvrdý Brexit a realizovať hlbšie škrty,” dodala šéfka škótskej vlády.

“To znamená, že viac ako inokedy to bude voľba pre Škótsko ako čeliť pravicovej, úspornými opatreniami posadnutej konzervatívnej vlády,” uviedla a pripomenula, že Downing Street si myslí, že bez mandátu Škótska si môže robiť, čo chce.

Britské hlasovanie opustiť EÚ nebolo v Škótsku podporované, čo viedlo k tomu, že 28. marca 2017 členovia škótskeho parlamentu rozhodli uskutočniť v krajine ďalšie referendum o nezávislosti na Spojenom kráľovstve. To by sa malo konať v období medzi jeseňou 2018 a jarou 2019.

Mayová v tejto súvislosti vyhlásila, že “v súčasnosti nie je vhodná doba pre uskutočnenie druhého referende o nezávislosti”, a z toho dôvodu nechce so škótskou vládou o tomto návrhu rokovať.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti