Stovky migrantov z Paríža previezli do dočasného ubytovania, môžu si podať žiadosti o azyl

04.06.2018 | 13:44
  0
Májové utopenie dvoch migrantov a šírenie bitiek medzi súperiacimi obyvateľmi táborov viedli políciu k zrušeniu provizórnych táborov.

Francúzska polícia evakuovala zhruba 500 migrantov z provizórneho stanového tábora v Paríž pri kanáli Saint-Martin.

V rámci operácie, ktorú začala v pondelok skoro ráno, ich previezla autobusmi na miesta ich dočasného ubytovania v parížskom regióne. Tam si budú môcť podať žiadosti o azyl.

Medzi migrantmi v tábore boli prevažne Afganci i občania afrických štátov. Jeden z nich, James Okafor, ktorý ušiel z Nigérie, po tom ako ho tam napadli, uviedol, že je „veľmi šťastný, že odíde“ z tábora, pretože mu to pomôže stretnúť predstaviteľov, ktorí rozhodnú, či môže zostať vo Francúzsku.

Afganec Desadžan zase vyjadril obavy z toho, čo mnohých ľudí čaká. „Všetci ľudia tu neovládajú ďalšie jazyky – francúzštinu, angličtinu – nevedia, čo robiť,“ cituje muža agentúra AP. Polícia tiež v pondelok ráno vypratala aj menší stanový tábor pri Porte de Poissonniere.

Námestník parížskej starostky Ian Brossat sa vyjadril, že „veľkej väčšine“ z táborov v hlavnom meste „uznajú práva na azyl v jednej z európskych krajín“.

Ako dodal, májové utopenie dvoch migrantov a šírenie bitiek medzi súperiacimi obyvateľmi táborov viedli k zvyšovaniu tlaku na ministerstvo vnútra, aby ich zrušilo a migrantom poskytlo dočasné ubytovanie.

„V týchto táboroch boli ohavné podmienky a vláda konečne pochopila, že neexistuje iné riešenie, ako im poskytnúť prístrešie,“ vysvetlil.

Polícia za uplynulé tri roky zrušila v Paríži niekoľko táborov, v ktorých sa nachádzalo približne 28-tisíc utečencov. Príchody ďalších migrantov to ale nespomalilo.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti