Stone: Putin je mierotvorca. Trump sa dostal do slepej uličky

04.12.2017 | 14:02
  0
Hollywoodsky filmový a dokumentárny režisér vyjadril obavu, že USA riskujú vojnu.

Ohľadne súčasnej situácie, keď je Rusko aj naďalej obviňované z ovplyvňovania amerických volieb a prezident Putin je médiami hlavného prúdu démonizovaný, svetoznámy režisér Oliver Stone v rozhovore pre RT vyhlásil, že v celej záležitosti ide o viac. Vyjadril totiž obavy, že Spojené štáty by mohli stratiť sebakontrolu a urobiť niečo nebezpečné.

V rozhovore si spomenul na svoje nedávne interview so šéfom Kremľa. „Ak vám mám dať svoj názor na pána Putina, je to absolútny vyjednávač. Snaží sa hovoriť naozaj o všetkom. Každá krajina má svoje národné záujmy a on sa toho drží. Rusko má svoje národné záujmy. On je ochotný rokovať o všetkom, okrem národných záujmov,“ vyhlásil Stone v programe SophieCo.

Ruského prezidenta označil americký filmár ako lídra, ktorý sa snaží o mier. „Vždy, keď som hovoril s pánom Putinom, necítil som z jeho strany žiadnu inú túžbu okrem rovnováhy síl, rešpektu k suverenite a zmyslu pre mier vo svete,“ vysvetlil režisér a dodal, že túto skutočnosť mnohí ľudia nedokážu akceptovať a namiesto faktu, že je emisárom mieru ho vnímajú úplne opačne.

V súvislosti s rozšírením protiruských sankcií prirovnal terajšiu situáciu k obdobiu studenej vojny. Viacerí členovia Kongresu, ktorí hlasovali za reštrikcie sú podľa jeho názoru mentalitou v minulých časoch - v období tzv. McCarthizmu.

Poznamenal tiež, že neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by naznačoval zasahovanie Ruskej federácie do vlaňajších volieb v USA. "Demokrati dosiahli morálny úpadok - bez dôkazov obviňujú Rusko z manipulovania volieb,“ upozorni Stone a položil si otázku, prečo americká FBI neprešetrila obsah počítačov v Demokratickej strane.

Amerického prezidenta, ktorý je obviňovaný zo spolupráce s Ruskom označil Oliver Stone za „ostrého chlapíka“, ktorý nie je „sprostý“. Ako však dodal, kvôli silnej opozícii v Spojených štátoch uviazol v slepej uličke.

Stone taktiež tlmočil názor Vladímíra Putina na americkú administratívu, nakoľko šéf Kremľa vo vrcholovej politike zažil štyroch amerických prezidentov. „Spýtal som sa ho, čo sa zmenilo a povedal že v podstate nič. Naznačil, že ide o existenciu byrokracie - v Amerike sa to nazýva termínom - temný štát,“  doplnil dvojnásobný držiteľ Oscara. Vyjadril tiež obavu, že USA by mohli stratiť sebakontrolu a následnou neuváženou vojenskou akciou, by mohli spôsobiť vojnu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti