Stále viac Európanov si myslí že príde ďalší EUxit

26.06.2017 | 11:54
  0
Najnovší prieskum spravodajskej agentúry Sputnik zistil, že majorita populácie vo Veľkej Británii, Taliansku a Nemecku, ako aj veľké množstvo Francúzov sa domnieva, že jedna alebo viac krajín bude nasledovať príklad Spojeného kráľovstva a opustií EÚ.

V rozhovore pre spravodajský portál Sputnik, politológ Alexander Špunt vysvetlil, prečo šok z Brexitu vytvoril predpoklad na ďalší EUexit.

Pri príležitosti výročia, ktoré 23. jún charakterizuje ako deň B pre Britániu, kedy sa jej občania rozhodli pre Brexit, si agentúra Sputnik objednala prieskum ohľadne názorov Európanov na perspektívy ďalšieho EUxitu u francúzskej výskumnej spoločnosti.

Výskum zistil, že 64 percent Britov je presvedčených, že jedna alebo viac krajín by mohli nasledovať kroky Spojeného kráľovstva a Európsku úniu opustiť. Tento istý názor zdieľa aj 57 percent Talianov, 52 percent Nemcov a 49 percent Francúzov. Z prieskumu tiež vyplýva, že 18 percent Britov, 32 percent Talianov, 33 percent Francúzov a 39 percent Nemcov je presvedčených, že Spojené kráľovstvo zostane jedinou krajinou, ktorá z EÚ odíde.

V Nemecku, Francúzsku a Taliansku si boli mladí ľudia vo veku 18 až 35 rokov istejší, pokiaľ ide o vyhliadky na opustenie bloku väčším počtom štátov, v porovnaní s ľudmi vo veku 65 rokov a viac. V Spojenom kráľovstve boli tieto čísla opačné.

Profesor na Vysokej škole ekonomickej v Moskve Alexander Špunt v interview pre Sputnik vysvetlil, že v EÚ existujú tri faktory ovplyvňujúce verejnú náladu.

“Každá z týchto európskych krajín sa domieva, že EÚ opustí ďalší štát,” poznamenal analytik. “Napríklad, Nemci veria, že odídu Holanďania, Francúzi si zas myslia, že to budú Belgičania. Je to akýsi druh fóbií, ktoré v Európe existujú medzi rôznymi štátmi a dokonca aj medzi rôznymi národnosťami,” vysvetlil politológ a poznamenal, že “Európa nie je v žiadnom prípade zjednotená: je zjednotená ako politická entita, ale nikto nemôže zrušiť národnú históriu a národnú identitu, to je prvý faktor”.

Druhým faktorom je podľa profesora šok z Brexitu, ktorého následky naďalej Brusel prenasledujú. “Preto keď sa Brexit stal skutočnosťou, ľudia začali otvárať dvere smerom k možnosti vystúpenia z EÚ”.

Špunt tiež poznamenal, že u niektorých európskych štátov vidieť prítomnosť  podobných procesov, ktoré ich môžu neskôr naviesť k tomu, aby nakoniec vyvinuli tlak na opustenie nadnárodnej únie.

Tretí faktor, je podľa neho existencia skutočnosti, ktorá potvrdzuje, že v “najbližších niekoľkých rokoch by procesy, ktoré sa už vyskytli v Holandsku, v Belgicku alebo v Maďarsku mohli viesť k tomu, že tieto štáty podnietia otázku svojho odchodu z Únie”. Ako dodal Alexander Špunt, hlavným dôvodom sú demografické zmeny. “V Belgicku existuje vážne povedomie o hrozbe terorizmu, ktorú Brusel nie je schopný zastaviť pod záštitou EÚ. V Holandsku je to zas tradičná tendencia jeho obyvateľov nepovoliť, aby o ich veciach rozhodoval niekto iný. Čo sa týka Maďarska, táto krajina sa stáva obrannou líniou pred prílivom migrantov a to nie je niečo, čím by boli Maďari zvlášť nadšení,” uzatvoril analytik pre portál Sputnik.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti