Srbsko nepôjde proti Rusku a nebude proti nemu uplatňovať sankcie

23.02.2018 | 13:42
  0
Na stretnutí so Sergejom Lavrovom to vyhlásil srbský prezident Vučič.

Srbsko bude aj naďalej udržiavať úzke vzťahy s Ruskom napriek snahám o členstvo v Európskej únii. Vyhlásil to srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý zároveň povedal, že jeho krajina sa nepripojí k protiruským sankciám.

„Srbsko nebude meniť svoju politiku voči Rusku a nebude na Rusko uplatňovať sankcie,“ povedal Vučič po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktorý pricestoval na návštevu Belehradu.

„Srbsko bude pokračovať v presadzovaní svojej vlastnej politiky a zo strany EÚ v tomto smere očakávame pochopenie,“ dodal prezident, ktorý vyzdvihol dobré vzťahy medzi oboma štátmi.

Ruská federácia je pre Srbsko je štvrtým najväčším obchodným partnerom, čo sa týka exportu. Na prvom mieste je Nemecko, po ktorom nasleduje Taliansko a Bosna a Hercegovina.

Šéf ruskej diplomacie privítal postoj Belehradu k Moskve a dodal, že štáty Balkánu nesmú byť nútené uskutočňovať falošnú voľbu medzi Západom a Východom, ktorý predstavuje Rusko.

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič so Sergejom Lavrovom v spoločnom stanovisku uviedli, že obe krajiny budú aj naďalej posilňovať politické, obchodné a vojenské väzby.

„Belehrad a Moskva sa postavili proti škodlivej praktike s heslom - buď ste nami alebo proti nám, ktorá viedla k nárastu nedôvery a nestability v Európe," uviedli obaja ministri.

Zdroj: bloomberg.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti