Srbsko chce naďalej upevňovať vzťahy s Ruskom a Čínou

23.05.2018 | 13:30
  0
Srbský prezident priznal, že otázka uznania Kosova pri vstupe do EÚ je vážnym problémom.

Belehrad plánuje pokračovať na svoje ceste vedúcej k členstvu v EÚ a zároveň má záujem posilňovať svoje vzťahy s Ruskom a Čínou. Počas svojej návštevy v Azerbajdžane to oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič.

„Naša politika je zameraná na EÚ, ale taktiež stanovuje posilnenie a rozvíjanie priateľstva s našimi tradičnými priateľmi a spojencami, akými sú Rusko a Čína. Táto politika je definovaná srbskými štátnymi inštitúciami,“ pokračoval Vučič.

"Keď som zložil sľub predsedu vlády, vysvetlil som v čom spočíva srbská politika. Ide o politiku založenú na priateľstve a rešpektovaní priateľov. Nebudeme uplatňovať sankcie voči Rusku a budeme pokračovať po európskej ceste. Je to politika Srbska a želaniae jednej osoby alebo piatich ľudí ju nemôže zmeniť. Nie som pripravený počúvať Európanov a Američanov, keď hovoria o ukladaní sankcií voči Rusku alebo o svojich vzťahov s Čínou. Na prvé miesto kladieme záujmy Srbska,“ zdôraznil Vučič.

Vedúci delegácie Európskej únie v Srbsku Sem Fabrizi minulý týždeň povedal, že uznanie Kosova je kľúčom pre členstvo Srbska v EÚ. Srbský minister obrany Aleksandar Vulin naopak povedal, že ak by Brusel predložil požiadavky, ktoré by nebolo možné splniť, potom by Belehrad musel zvážiť zmenu priorít vo svojej zahraničnej politike. Srbská premiérka Ana Brnabičová v tejto súvislosti uviedla, že členstvo v EÚ zostáva prioritou krajiny. Dodala, že minister Vulin má právo na osobný názor. Aleksandar Vučič priznal, že otázka postavenia Kosova je pre Belehrad stále vážnym problémom.

Srbskí politickí analytici upozorňujú, že Brnabičová musí čeliť názorovým rozdielom medzi prozápadnými a vlasteneckými silami. Podľa niektorých srbských médií zvažovala premiérka svoju demisiu, avšak prezident takúto možnosť odmietol. Niektorí odborníci v tejto súvislosti upozorňujú, že ohľadne uznania nezávislosti Kosova, bude napätie v súčasnej vláde eskalovať.

Srbská zahraničná politika sa orientuje na priateľské vzťahy s Ruskom a Čínou, ale aj s USA. Belehrad chce však zostať vojensky neutrálny a odmieta tiež vstúpiť do NATO a ďalších vojenských blokov. Brusel uviedol, že integrácia do EÚ je možná len vtedy, ak Srbsko uzná nezávislosť Kosova. Eurokratom sa nepáčia ani priateľské vzťahy s Ruskom a dlhodobo presadzujú uzavretie rusko-srbského humanitárneho centra v meste Niš.

Zdroj: tass.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti