Srbsko bude žalovať NATO za bombardovanie Juhoslávie

10.06.2017 | 16:43
  0
Srbsko poverilo tím právnikov prípravou súdnej žaloby proti Severoatlantickej aliancii za škody, ktoré spôsobila krajine počas bombradovania bývalej Juhoslávie v roku 1999.

Súčasťou tímu budú najlepší právnici zo Srbska, ako aj z EÚ, Ruska, Číny a Indie a bude vedený prominentným srbským právnikom Srdjanom Aleksičom.

“Chceme postaviť pred súd štáty NATO, ktoré sa podieľali na agresii voči Juhoslávii. Ide o dvadsať štátov, ktoré sa na nej priamo alebo nepriamo podieľali. Žaloby budú nemierené na každý z týchto štátov,” povedal Aleksič pre spravodajský porál Sputnik Srbsko.

V tejto súvislosti pripomíname, že slovenská vláda pod vedením vtedajšieho predsedu vlády Mikuláša Dzurindu 24. marca 1999 tajne odsúhlasila prelety NATO nad naším územím, ktoré súviseli s vojnovým ťažením Aliancie proti Srbsku. Urobila tak napriek faktu, že v tom čase Slovenská republika nebola členom vojenského paktu.

Podľa Aleksiča, právnici nemajú v úmysle uskutočniť tento proces cez Medzinárodný súdny dvor. Namiesto toho bude obžaloba podaná na dvadsiatich národných súdoch.

“Myslíme si, že to je v kompetencii vnútroštátnych súdov, ktoré porušili zásady uvedené v siedmej kapitole Charty OSN, ktorá zakazuje agresiu voči akémukoľvek štátu. Dodávame, že NATO okrem toho porušilo aj kapitoly 5 a 6 vlastnej charty, keďže Aliancia je obranným zoskupením a nie útočným. Tým bolo porušené medzinárodné právo a najmä dohovory, ktoré zakazujú agresiu a použitie sily voči suverénnym štátom,” vysvetlil právnik.

Očakáva sa, že členovia Aleksičovho tímu pripravia asi dvadsať prípadov podopretých presvedčivými fyzickými dôkazmi, akými sú lekárske dokumenty. Tie poukazujú na spojitosť medzi používaním zbraní s ochudobneným uránom počas bombardovania a nárastom počtu onkologických ochorení v Srbsku za posledné dve desaťročia.

“Na území bývalej Juhoslávie zhodili desať až pätnásť ton ochudobneného uránu. Zvýšenie počtu pacientov s rakovinou vyvolalo vážne obavy. Zhubné nádory sa každoročne objavia u 33 000 srbských občanov. Každý deň je táto strašná choroba diagnostikovaná aspoň u jedného dieťaťa v našej krajine. V porovnaní s rokom 1999 sa počet pacientov s rakovinou zvýšil päťkrát, najmä na juhu Srbska, ako aj v Kosove a Metohiji,” povedal Aleksič.

Dodal, že na príprave súdneho konania sa zúčastnia aj vynikajúci srbskí lekári – onkológovia a toxikológovia.

Medzi dôkazmi bude aj prípad 45 talianskych vojakov, ktorí slúžili v tých oblastiach Kosova, ktoré boli postihnuté bombardovaním za použitia ochudobneného uránu, a nakoniec dostali rakovinu.

Zdroj: sputniknews.com

Preklad: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti