Spoluzakladateľ Esetu Trnka dal Vallovi na kampaň desaťtisíce. Odmietol však odpovedať, ktorých ďalších politikov a politické strany Eset podporil

13.11.2018 | 11:14
  0
Ďalší konateľ spoločnosti Eset Rudolf Hrubý prispel Vallovi na kampaň sumou 25-tisíc eur.

Nového primátora Bratislavy prišiel pozdraviť jeho najštedrejší darca. Milionár a spoluzakladateľ softvérovej firmy Eset Miroslav Trnka sa objavil v štábe Matúša Valla počas volebnej noci. Na jeho kampaň prispeli aj ďalší ľudia z Esetu. Čakanie na výsledky bolo najrušnejšie práve u víťaza a budúceho primátora Bratislavy. Úspešného kandidáta na šéfa hlavného mesta prišli podporiť viacerí umelci aj politici.

V budove Novej Cvernovky v Bratislave bol nátresk od skorého večera, práve tu sa konala NOC POĎAKOVANÍ kandidáta Matúša Valla. V dave sa objavili viaceré známe tváre.

Herečka Zuzana Fialová spolu so synom, muzikant Ivan Tásler z IMT Smile, spevák Lasky z Pary, politici Miroslav Beblavý, Martin Poliačik, po jeho pravici pri prejavoch vždy stál zakladateľ Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko, decentne si pripíjala za stolom aj prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová spolu s podpredsedom Progresívneho Slovenska Michalom Trubanom. Nechýbal ani najštedrejší darca a Vallov podporovateľ, spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti Eset Miroslav Trnka. V spoločnosti Team Vallo sa zdržal niekoľko hodín.

Trnku často označujú médiá aj ako slovenského Billa Gatesa, keďže jeho zisky pochádzajú z oblasti výpočtovej techniky. Presnejšie sa venuje ochrane počítačov a ich zabezpečeniu pred vírusmi. Vallovi prispel na kampaň štedrou sumou, až 70-tisíc eur!

Ďalší konateľ spoločnosti Eset Rudolf Hrubý prispel Vallovi na kampaň sumou 25-tisíc eur. Práve Vallo čelil ešte pred voľbami kritike o nákladnej masívnej kampani od svojich protikandidátov. Pozreli sme sa na jeho transparentný účet.

V priebehu mája prišli Matúšovi Vallovi 5x po sebe sumy 10 000 eur, názov darcu Volby2018. „To boli peniaze od pána Petra Paška z Eset, dal ich Matúšovi Vallovi na jeho účet ešte pred zriadením transparentného účtu, potom sme ich presunuli,“ vysvetlil Martin Burgr z Tímu Vallo.

Celkovo tak ľudia zo spoločnosti Eset prispeli na kampaň Matúša Valla sumou 145 000 eur, čo je viac ako 62 percent kampane.

Matúš Vallo bol kandidátom koalície mimoparlamentných strán Spolu a Progresívne Slovensko. Progresívne Slovensko pritom podporil finančne pri vzniku ďalší spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

Pýtali sme sa priamo v Esete a oslovili hovorkyňu spoločnosti, aby sme sa dozvedeli, koľkým politikom a politickým stranám prispeli nielen v týchto komunálnych voľbách na kampaň. Odpoveď bola viac ako vyhýbavá. Hoci je Miroslav Trnka z Esetu zakladateľom Nadácie Zastavme korupciu, nepovedia konkrétne koho všetkého podporili. „Majitelia spoločnosti v ojedinelých prípadoch podporili aj kandidátov do verejných funkcií,“ uviedla pre hlavne.sk hovorkyňa spoločnosti Eset Zuzana Hošalová.

Na aké otázky odmietol konkrétne odpovedať Miroslav Trnka, zakladateľ Nadácie Zastavme korupciu?

1. Ktorých politikov, ktoré politické strany, politické iniciatívy a akými sumami podporili majitelia spoločnosti Eset – či už ako súkromné osoby alebo cez svoje firmy či Nadácie – v priebehu posledných 2 rokov? Najmä nás zaujíma pán Trnka, ktorý bojuje proti korupcii a preto by s transparentnosťou svojich darov zrejme nemal mať problém.

2. Akou sumou presne podporili jednotliví majitelia Matúša Valla?

3. Aké developerské projekty má Eset v pláne v Bratislave v najbližšom čase?

Zdroj: hlavne.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti