Sorosových 18 miliárd sa americký daňový úrad nemôže dotknúť

27.11.2017 | 11:56
  0
Miliardár využil dieru v zákone, presunul peniaze na svoju nadáciu a vyhol sa legálnym spôsobom plateniu daní.

Americký miliardár a finančný špekulant George Soros v polovici októbra tohto roku presunul do svojej nadácie sumu 18 miliárd dolárov. Ako v tejto súvislosti pripomenuli viaceré médiá, tieto peniaze nebude daňový úrad Spojených štátov (IRS) zdaňovať.

Bývalý hedžový fond Soros Fund Management, ktorý sa už stihol transformovať na rodinnú firmu má podľa odhadov hodnotu 26 miliárd dolárov. Práve z neho presunul Soros finančné prostriedky, ktorých výška je väčšia ako ekonomika Jamajky alebo Albánska.

Denník Wall Street Journal pri tejto príležitosti vo svojom článku uviedol, že v prípade ak osoba daruje nezdanené, oceňované aktíva súkromnej nadácii, môže v priebehu piatich rokov získať na vratkách od daňového úradu 20 percent ich trhovej hodnoty.

Keď americký Kongres zrušil v roku 2008 daňové prázdniny, investori dostali možnosť preniesť do 31. decembra 2017 hotovosť do Spojených štátov a dodatočne splatiť naakumulované dane. Po tom, ako Soros využil svoj daňový manéver, daňovému úradu IRS už v podstate nedlží nič.

Spravodajský portál RT dodáva, že donori môžu týmto spôsobom pokračovať v kontrole toku peňazí dlhé roky, nakoľko nadácie v mnohých prípadoch spravujú rodinní príslušníci. Sorosove peniaze, tak rodinný podnik Soros Fund Management chráni týmto spôsobom. Samotný miliardár maďarského pôvodu opakovane povedal, že bohatí ľudia v Spojených štátoch by mali platiť viac daní.

Wall Street Journal v tejto súvislosti pripomenul aj iných samozvaných filantropov, medzi ktorých patrí napríklad Mark Zuckerberg, ktorý dal prísľub, že v prospech nadácie vlastnenej jeho rodinou sa vzdá 99 percent akcií spoločnosti Facebook. Ich hodnota je približne 70 miliárd dolárov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti