Sorosova nadácia odchádza z Maďarska

19.04.2018 | 22:13
  0
Rozhodnutie môže byť výsledkom protisorosovskej kampane Orbánovej vlády.

Nadácia otvorenej spoločnosti amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa uzavrie kanceláriu v Budapešti. S odvolaním sa na newyorskú centrálu nadácie o tom informoval v internetovom vydaní vo štvrtok mienkotvorný rakúsky denník Die Presse.

So správou oboznámil v Budapešti zainteresovaných osobne prezident nadácie Patrick Gaspard.

Nadácia, ktorá má kanceláriu aj v rakúskej metropole, nechcela toto rozhodnutie bližšie komentovať. Súčasne informovala, že v lete otvorí kanceláriu v nemeckom hlavnom meste Berlíne.

Znalci pomerov nevylučujú, že rozhodnutie je dôsledkom protisorosovskej kampane maďarskej vlády premiéra Viktora Orbána.

Orbán popisoval Sorosa prakticky ako hlavného nepriateľa maďarského štátu, ktorý riadi masový prílev migrantov do Európy. Útoky na filantropa však pokračujú aj po voľbách, ktoré Orbánova strana vyhrala. Maďarský provládny týždenník Figyelö pred týždňom zverejnil mená dvoch stoviek ľudí zo skupiny, ktorú Orbán označuje za „Sorosovu žoldácku armádu“.

Na zverejnenom zozname sú predovšetkým členovia skupín obhajujúcich ľudské práva, predstavitelia protikorupčných organizácií, obhajcovia utečencov, investigatívny novinári a tiež činitelia Stredoeurópskej univerzity (CEU) sídliacej v Budapešti, ktorú Soros založil.

Zdroj: sme.sk/pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti