Sorosov hovorca: Najtemnejšie časy Európy

13.07.2017 | 14:56
  0
Hovorca Georgea Sorosa reagoval na reklamnú kampaň, ktorá momentálne prebieha v Maďarsku vo forme billboardov a televíznych reklám a svojím charakterom je namierená na tohto amerického finančného špekulanta a podporovateľa farebných revolúcií.

Vo svojom stanovisku uviedol, že tieto kroky, za ktorými stojí vláda v Budapešti “pripomínajú tie najtemnejšie časy v Európe”.

Reklamné plagáty a televízne spoty zobrazujú usmievajúceho sa Sorosa so sprievodným textom: “Nenechajme, aby sa nakoniec smial Soros!” a poznámkou, že 99 percent ľudí odmieta ilegálnu migráciu.

Soros, ktorý je židovského pôvodu, emigroval po skončení druhej svetovej vojny do Spojených štátov a Veľkej Británie a neskôr ako majiteľ hedgeových fondov nadobudol obrovské bohatstvo. Je taktiež silným kritikom Orbánovej pravicovej politiky a podporuje Európu otvorených hraníc pre migrantov.

Spravodajský portál RT uviedol, že niektoré z reklamných plagátov boli popísané grafitmi s textom “smradľavý Žid”.

Michael Vachon, ktorý je Sorosovým hovorcom, nazval kampaň “protieurópskou” s tým, že skresľuje miliardárove názory na migráciu.

“Minulý týždeň vláda pod vedením Fidesz-u začala celoštátnu kampaň s reklamnými tabuľami a televíznymi reklamami, ktorá pripomína najtemnejšie časy v Európe,” uviedol 11. júla Vachon. Dodal tiež, že “xenofóbia a démonizácia utečencov zo strany maďarského režimu sú protieurópske”.

Portál RT pripomenul, že hovorcove komentáre prichádzajú len niekoľko dní po tom, čo predstaviteľka mimovládnej organizácie (podporovanej Sorosom) – Human Rights Watch (HRW) Lydia Gallová uviedla, že billboardy vyvolávajú spomienky na nacistické plagáty počas druhej svetovej vojny, ktoré zobrazovali smejúcich sa židov.

Orbánova kampaň je predmetom kritiky aj zo strany viacerých židovských organizácií vrátane Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (Mazsihisz). “Táto kampaň, aj keď nie je otvorene antisemitská, má zjavne potenciál podnietiť nekontrolované emócie, vrátane antisemitizmu,” uviedol zväz minulý týždeň.

“Osoba, ktorá využíva svoje bohatstvo, moc, vplyv a sieť mimovládnych organizácií (MVO), ktoré podporujú umiestnenie miliónov migrantov v Maďarsku a Európskej únii, ohrozuje našu budúcnosť,” napísal v reakcii vo svojom liste zväzu maďarský premiér.

Sorosov hovorca zas vo svojej reakcii na Orbána označil tieto tvrdenia za “fantáziu”. “Súčasná pozícia Sorosa v oblasti migrácie spočíva v tom, že medzinárodné spoločenstvo by malo poskytnúť väčšiu podporu rozvojovým krajinám, ktoré dnes predstavujú 89 percent utečencov, s tým, že Európa by mala prijať niekoľko stotisíc utečencov prostredníctvom riadneho procesu preverovania a následne ich presídliť.”

Viktor Orbán je známy tým, že už dlhodobo vyhlasuje nulovú toleranciu voči antisemitizmu a svojich oponentov obvinil z toho, že vo svojom boji využívajú “kartu antisemitizmu”. Jeho vláda tvrdí, že súčasná reklamná kampaň nemá nič spoločné so Sorosovým pôvodom.

“Kampaň nemá nič spoločné s pôvodom Georgea Sorosa alebo hocikoho iného,” uviedol minulý týždeň hovorca vlády v Budapešti Zoltán Kovács a dodal, že Orbán sa 6. júla stretol so židovskými organizáciami, aby tieto súvislosti objasnil.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti