Soros presúva osobný majetok do svojej nadácie

19.10.2017 | 09:12
  0
Americký miliardár a finančný špekulant George Soros premiestnil do svojej mimovládnej organizácie – Nadácia otvorenej spoločnosti (OSF) 18 miliárd dolárov.

Mimovládka, ktorej pobočka sa nachádza aj v Slovenskej republike, sa tak stane oficiálne druhou najväčšou nadáciou v Spojených štátoch. Prvé miesto, čo sa týka finančnej hodnoty si v súčasnosti drží nadácia Melindy a Billa Gateseových.

Denníky Wall Street Journal a Financial Times informovali, že Soros presunul 17. októbra zo svojich osobných účtov značnú sumu peňazí do mimovládnej organizácie, ktorú kontroluje. Magazín Forbes označil miliardára maďarského pôvodu za 29. najbohatšieho človeka na svete. Hodnota jeho majetku sa podľa týchto údajov pohybuje vo výške 25 miliárd dolárov.

Riaditeľka pre strategickú komunikáciu a verejné záležitosti Sorosovej mimovládky uviedla, že magnát “má v úmysle prenechať väčšiu časť svojho bohatstva Nadácii otvorenej spoločnosti”.

Investičný špekulant založil OSF v roku 1984. Nadácia sa postupne sa stala terčom kritiky pre jej aktivity. Okrem iného je obviňovaná z podnecovania takzvaných farebných revolúcií, ktoré mali z následok dosadenie garnitúry, ktorá je v priateľskom vzťahu s americkým establišmentom. Jedným z posledných príkladov, je revolúcia na Ukrajine v roku 2014. V rámci nej prebehol v krajine prevrat a demokraticky zvolený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč musel z obavy o svoj život zo štátu utiecť.

Prezident Fordovej nadácie Darren Walker sa 17. októbra pre denník New York Times vyjadril, že Sorosove nadácie majú na svete najsilnejší vplyv.

“Neexistuje žiadna časť sveta, kde by neboli,” povedal Walker.

Sorosove aktivity sú predmetom ostrej kritiky predovšetkým zo strany predstaviteľov jeho pôvodnej domoviny. Maďarský premiér Viktor Orbán v súvislosti s utečeneckou krízou v Európe, obvinil amerického miliardára zo snahy destabilizovať situáciu na kontinente práve prostredníctvom jeho viacerých mimovládnych organizácií.

Faktom je, že v roku 2015 George Soros uviedol, že “EÚ musí v blízkej budúcnosti prijať každoročne aspoň milión žiadateľov o azyl”.

Maďarský premiér Viktor Orbán začiatkom tohto roku označil jeho organizácie operujúce v Maďarsku a po celom svete za “pseudoobčianskych agentov”.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti