Soros obviňuje Facebook a Google z manipulácie a podvádzania

16.02.2018 | 12:02
  0
Svoj názor vyjadril na stránke Project Syndicat.

Americký miliardár George Soros tvrdí, že sociálne platformy, predovšetkým Facebook a Google, sa stávajú v rámci inovatívnych riešení prekážkou, pretože sa stali príliš silnými a mali by sa rozčleniť na menšie časti.

Sorosa poznamenal, že sociálne médiá sa často hrajú na to, že sú inovatívne. V skutočnosti podľa jeho názoru svojich užívateľov podvádzajú, manipulujú ich pozornosť a spôsobujú u nich závislosť na vlastných službách.

Poukázal na to, že obe spoločnosti profitujú z toho, keď užívatelia zotrvajú na ich stránkach dlhší čas. Kvôli veľkosti a dosahu oboch firiem sú preto poskytovatelia obsahu nútení akceptovať akékoľvek podmienky, ktoré im Facebook alebo Google predkladajú. Soros poznamenal, že tým obe spoločnosti len zvyšujú svoj zisk.

"Spoločnosti tvrdia, že iba šíria informácie. Ale v skutočnosti sú takmer monopolnými distribútormi, čo z nich robí šíriteľov verejnoprospešných služieb a tým pádom sa musia podriadiť prísnejšej regulácii zameranej na zachovanie hospodárskej súťaže, na inovácie a férovému prístupu k službám,“ uviedol Soros.

Upozornil tiež, že Facebook a Google využívajú vo svoj prospech dáta, ktoré kontrolujú a svoju cenovú politiku nastavujú diskriminačným spôsobom.

Internetové platformy v tejto súvislosti prirovnal k spoločnostiam prevádzkujúce hazardné hry. „Kasína vyvinuli techniky na to, že ich zákazníci budú môcť gemblovať, aj keď už nebudú mať žiadne peniaze“.

Varoval pred tým, aby internetoví giganti vytvorili alianciu s autoritatívnymi štátmi, čo by podľa neho malo za následok totalitárnu kontrolu internetu, o ktorej sa nesnívalo ani Georgeovi Orwellovi.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti