Soros: EÚ čelí ďalšej finančnej kríze, ale mám plán ako Európu zachrániť

30.05.2018 | 01:56
  0
Medzi tri hlavné výzvy pre EÚ označil utečeneckú problematiku, územnú dezintegráciu a politiku úsporných opatrení.

Americký miliardár a investor George Soros varoval Európsku úniu pred možnosťou vypuknutia ďalšej veľkej finančnej krízy. Argumentoval pri tom prudkou zmenou hodnoty dolára a úniku kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov.

Vo svojom utorkovom prejave na podujatí organizovanom v Paríži think-tankom Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR) vyhlásil, že Európska únia čelí bezprostrednej existenčnej hrozbe.

„Všetko, čo sa dalo pokaziť sa pokaziť podarilo. Nie je to iba rečnícka fráza povedať, že Európa sa nachádza v existenčnom ohrození. Ide o tvrdú realitu,“ oznámil Soros.

Medzi tri hlavné výzvy pre EÚ označil utečeneckú problematiku, územnú dezintegráciu a politiku úsporných opatrení. Závislosť Európskej únie na úsporných opatreniach podľa neho poškodila euro a zhoršila európsku finančnú krízu.

Soros poznamenal, že vystúpenie Spojených štátov z jadrovej dohody s Iránom a zničenie transatlantickej aliancie medzi EÚ a USA bude mať nevyhnutne negatívny vplyv na európsku ekonomiku o spôsobí ďalší rozvrat, vrátane devalvácie mien rozvíjajúcich sa trhov. „Možno budeme smerovať k ďalšej veľkej finančnej kríze,“ upozornil finančný špekulant.

EÚ sa podľa neho musí politicky posilniť a transformovať do spoločenstva, ktoré by medzi seba prilákalo krajiny, ako napríklad Veľká Británia, ktorá je na odchode z eurobloku.

To by sa dalo dosiahnuť, ak by existovalo jasné rozlíšenie medzi EÚ a eurozónou, uviedol Soros a dodal, že euroblok by mal taktiež priznať, že európska mena má určité problémy. V tejto súvislosti vyzval na zrušenie zastaranej legislatívy. Krajiny mimo eurozóny sa podľa neho nemôžu cítiť ako tí horší.

Brusel by podľa Sorosa mal upustiť aj od projektu takzvanej viacrýchlostnej Európy a nahradiť ho "Európou viacerých ciest". Členovia únie by tak mali väčší vplyv na jej politické a ekonomické smerovanie.

Upozornil, že riešením súčasných problémov, ktorým Európa v súvislosti s migračnou krízou čelí by mohlo byť zriadenie tzv. Marshallovho plánu pre Afriku s finančným príspevkom vo výške 30 miliárd dolárov.

„Členské štáty by nemali byť nútené prijímať utečencov, ak to nechcú, a utečenci by nemali byť nútení usadzovať sa tam, kam nechcú ísť,“ uviedol Soros k systému kvót, na základe ktorého musia štáty EÚ prijať určitý počet utečencov z Talianska a Grécka.

Predstava Európy ako nedobytnej pevnosti je podľa neho nereálna. EÚ by mala chrániť vonkajšie hranice, no zároveň ich nechať otvorené pre legálnu migráciu, dodal.

Soros tiež navrhol radikálnu transformáciu EÚ, vrátane zrušenia článku, ktorý núti členské štáty, aby sa pripojili k jednotnej mene.

Zdroj: rt.com / novinky.cz


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti