Šokujúce čísla z Dánska

20.04.2017 | 07:38
  0
Na prisťahovalcov z krajín mimo západu dopláca Dánsko závratnou sumou – skutočná suma je ešte väčšia.

Minulý týždeň Ministerstvo financií zverejnilo analýzu ako prisťahovalci a ich potomkovia ovplyvňujú verejný finančný sektor v Dánsku.

Krátky záver: Dánska spoločnosť a dánski daňoví poplatníci platia závratnú sumu peňazí. Prisťahovalci zo západných krajín prispievajú do štátnej pokladnice sumou 5mld.dkr.

Na prisťahovalcov z krajín mimo západu dopláca dánsky štát  sumou 33mld.kr./ročne. Táto suma je dvakrát väčšia ako sa v minulosti predpokladalo. Celková strata je 28mld.kr. 

V skutočnosti je to ešte viac

Kalkulácia Ministerstva financií ukazuje finančné náklady zo spoločnej pokladnice  jednotlivo na  prisťahovalca. Kalkulácia ukazuje koľko prisťahovalec  ”vyťahuje” zo spoločnej pokladnice a koľko do nej ”vkladá”. Kalkulácia nezahrňuje ”iné” náklady. Napr. náklady pre políciu,  právny systém tiež nie je započítaný v nákladoch. Extra náklady pre dvojjazyčné vyučovanie, tiež  nie sú v kalkulácii zahrnuté. 

Ministerstvo financií vychádza vo svojej kalkulácii  z  r.2014.  Rok neskôr  nárast azylantov nabral  úžasnú rýchlosť.

Doterajší príliv azylantov je obrovská záťaž pre Dánov. Sú to veľké výdavky, ktoré by mohli byť použité v prospech Dánov, ktorí to potrebujú.

Neudržateľný systém

Ekonomická záťaž je neúprosná a dôvodom je nielen to,  že viac ako polovica prisťahovalcov z mimo západných krajín vo veku od 25-64r nepracuje, ale aj to, že prisťahovalci majú veľa detí a náklady sú vysoké. 

Rozdiely medzi skupinami prisťahovalcov z krajín mimo západu sú veľké. Žiadatelia o azyl, prisťahovalci a ich rodinní príslušníci nie sú v pracovnom pomere. V priemere jednotlivec stojí 160.000 dkr /ročne. Napr. prisťahovalci z Číny a Indie prispievajú pozitívne do štátnej pokladnice. Napriek tomu, náklady na prisťahovalcov zo Sýrie a  Somálska sú veľmi vysoké. 

Peniaze tečú zo štátnej pokladnice aj kvôli tomu, že Dánsko pomáha prisťahovalcom aj tým, že ich vyzdvihne v ich krajine, namiesto toho, aby sa viac  podporovali v susedných regiónov. Tento vývoj je neúnosný.

Deficit dvakrát väčší ako sa predpokladal

V analýze z r. 2014 tkz.  skupina „DREAM „ dospela k uzáveru že prisťahovalci z krajín mimo západu budú stáť Dánsko 17mia.kr za rok.

Analýza Ministerstva financií vychádza z presnejších údajov. To nás vedie k záveru že náklady na prisťahovalcov z krajín mimo západu, sú dvakrát väčšie ako sa predpokladalo. Ministerstvo financií sa snaží zminimalizovať tieto dramatické čísla tým, že sa nám snaží povedať, že počet prisťahovalcov, ktorí začnú pracovať  po dvoch rokoch, sa neustále zvyšuje. Po prvé – čísla sú veľmi nízke a po druhé – nenastalo žiadne zvýšenie prisťahovalcov, ktorí začínajú pracovať po 3 r. Vždy sa dá vybrať tá štatistická krivka,  ktorá vyzerá lepšie…

To sa viac nedá.

V porovnaní s inými EÚ krajinami, Dánsko vedie pomerne prísnu prisťahovaleckú politiku. No predsa nie je až taká prísna. Ekonomická záťaž na našu spoločnosť je veľmi vážna. Súčasne sa mení zloženie obyvateľstva, tzn., že v Dánsku budeme mať stále viac moslimov !

Dánska imigračná politika je veľmi nákladná a nielen že stojí veľa peňazí, ale aj vytvára  veľmi silnú paralelnú spoločnosť, ktorá privádza dánsku kultúru so svojimi hodnotami pod rastúci tlak.

Zdroj: denkorteavis.dk

Preklad: MS


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti